"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2357 %0.05
37,0513 %0.07
2.315.012 %0.738
3.019,86 0,92
Ara
İşçi Haber Sendikadan Haberler Hava-İş'in THY ile imzaladığı gizli protokol ortaya çıktı

Hava-İş'in THY ile imzaladığı gizli protokol ortaya çıktı

Hava-İş Sendikası'nın, 2016 yılında THY ile imzaladığı toplu iş sözleşmesinde yer alan gizli maddeler ve oluşturulan mağduriyetler büyük tepki topluyor.

İŞÇİ HABER ÖZEL

Hava- İş Sendikası 2016 yılında THY ile yaptığı toplu iş sözleşmesinde sendika ile işveren arasında yapılan protokolde sendikaya üye olmayanlara yüzde 3 eksik maaş verileceğine dair karar tepkiye neden oldu.

İşçilerin haklarını savunması gerekirken sendikanın bu şekilde bir karar alması işçileri mağdur ederek, işçilerin ve diğer sendikaların tepkisini topladı.

iskender çarkcı ile ilgili görsel sonucu

Konu ile ilgili Hava-Sen Genel Başkanı Kaptan, İskender Çarkcı İşçi Haber'e konuştu.

İskender Çarkcı, "Bu 25. TİS döneminde Hava-İş'in çalışankardan habersiz yapmış oldukları bir protokol. Gizli bir protokol, tabi şimdi açığa çıkıyor, hiçbir şey gizli kalmıyor tabi. Kendi sendikalarına üye olmayan kişilerden yüzde 3 para kesintisini öngörüyorlar. Bu hukuken mümkün değil, kendi aralarında kendi üyelerine yüzde 3 fazla verme kararını alabilirler. Kimse ona karışamaz. Ama üye olmayan alakasız bir kişinin standart maaşından yüzde 3 kesinti yapılması hukeken çok büyük fahiş bir hata. Ama bunlar bu hataya rağmen bu protokolü devreye koymuşlar ve bu ay arkadaşlarımızdan %3 kesintili olarak ödeme yapmışlar. Tabi herkesin bordrosu farklı ve birbirinden bağımsız. Kimse kimsenin bordrosunu görmüyor ve arkadaşlarımızın da bundan haberi yok. Tesadüfen birileri kendi emsali olan arkadaşıyla bordrosunu karşılaştırırken ortaya çıkıyor bu durum. Biz de inceledik meğerse aralarında böyle bir protokol varmış.

HUKUKA AYKIRI PROTOKOL

Bizim arkadaşlarımızdan bir tanesi THY'ye yazılı olarak neden böyle bir kesinti yaptınız diye sordu. THY'de  %3 kesintilik bir protokol var biz de bu yüzden yaptık diyerek resmi cevap verdi. Ve o zaman iş ortaya çıktı. Bu iş hukuka aykırı, sendika kanununa aykırı.

KESİNTİ YAPILAN KİŞİ DAVA AÇARSA İŞTEN ATILACAK

İşçiler arasında sendikalı, sendikasız ayrımı yapamayacağı ilkesine aykırı. Bu konuda yargıtayın pek çok içtihatı da var. Biz de bunları hukukun önüne taşımaya çalışıyoruz. Hukuk da bize, siz doğrudan mağdur değilsiniz, sendika olarak taraf değilsiniz, açamazsınız davayı. O kesinti yapılan arkadaşlar açmalı davayı diyor. Kesinti yapılan arkadaşlarımız da dava açarsa şirket onları işten atacak. Ama eğer biri kamikaze yapacak vekalet verecek hakkımı istiyorum diyecek atılacak şirketten. Ama 12 aylık maaş sendika tazminat alacak. Tabi bunu da emsal gösterip tüm arkadaşları, ki bu 5500'e varan bir rakam. Bu şirketi çok büyük bir zarara uğratacak. Ama bunu Hava-Sen sendikasına bir aracı olarak kullanmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Hava İş'in THY ile yaptığı anlaşmada "sendikasının üyesi olmayanlar için aldığı yüzde 3 eksik ücret ödeme" kararına Hava-Sen'den açıklama geldi.

İşte Hava-Sen'in açıklaması:

HAVA-İŞ Sendikası & İşveren Ortaklığı…. 2016 yılında renkli bir sendika ve işveren oturup bir protokol hazırlamışlar ve sendika üyesi olmayanlardan %3 kesinti yapacaklarını imza altına almışlar.

"ÜYELERE YÜZDE 3 FAZLA VEREBİLİRLER"

1. Sendika ve işveren birleşip üyelerine % 3 fazla verebilirler. Ancak üye olmayanlardan kesinti yapacaklarını, yani üçüncü kişilerden para alacaklarını kararlaştıramazlar.

2. Protokol hiç sendikalı olmayanlar dahil kimseye uygulanmamış. Ancak HAVA – SEN kurulduktan sonra akıllarına gelmiş.

3. Protokol sadece sendikalı olmayanları kapsamış. Hava-İş veya HAVA – SEN ayrımı yapmamış. HAVA – SEN Devletin onayladığı ve e-devlette yer verdiği binlerce üyesi olan resmi sendikadır. Üyelerimize bu protokolu uygulayamazlar.

4. Dayanışma aidatlarını kesmemek, farkları vermiyeceğini duyurmak, % 3 kesinti yapmak, işten atmakla tehdit etmek, buradan istifa ettirip sevgili sendikalarına geçmeye zorlamak ve daha niceleri…..

" YÜZDE 3 KESİNTİ"

5. Dayanışma aidatı kesmeyen İşveren bu gizli protokole dayanarak arkadaşlarımızın maaşlarından % 3 kesinti yaptı ve bunu bordronun hiç bir yerinde göstermediği gibi kendilerini de bilgilendirmedi.

"HUKUK HERKESE GEREKLİ"

6. Hukuk herkese gerekli. Bu konuyu hukuk önüne taşımak için halen haberi olmayan arkadaşlarımızın desteği ile gerekli girişimi yapacağımızı kamu oyuna duyururuz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *