"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2413 %0.07
37,0294 %0.02
2.311.888 %0.142
3.013,36 0,70
Ara
İşçi Haber Sendikadan Haberler Kristal-İş nedir? Kristal-İş Sendikası Başkanı kimdir?

Kristal-İş nedir? Kristal-İş Sendikası Başkanı kimdir?

Kristal-İş nedir? Kristal-İş Sendikası Başkanı kimdir? Kristal-İş Sendikası’nın faaliyetleri nelerdir?

 

Kristal-İş Sendikası Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı olarak 11 numaralı iş kolu Çimento, Toprak ve Cam iş kolunda örgütlenmiştir.  9 bine yakın üye sayısına sahip olan Kristal-İş Sendikası’nın tam adı Cam,Çimento, Seramik ve Toprak Sanayii İşçileri Sendikası’dır.

Kristal-iş Sendikası Türk-iş Sendikası’nın yanı sıra,  uluslararası örgütlenmelere de katılmıştır. Bu bağlamda Küresel Sanayi İşçileri ve Avrupa Sanayi İşçileri Federasyonu’na üyeliği bulunmaktadır.

 

KRİSTAL-İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU

 

Kristal-İş Sendikası’nın Yönetim Kurulu’na 2004 yılında yapılan 14. Genel Kurul’dan bugüne Bilal Çetintaş başkanlık yapmaktadır. Yönetim Kurulu’nda Çetintaş’ın yanı sıra Genel Başkan Yardımcıları Serdar Başyiğit ve Selim Çallı, Genel Mali Sekreter Şeref Ömer Gülbaş ve Genel Eğitim Sekreteri İbrahim Öz görev yapmaktadır.

 

KRİSTAL-İŞ SENDİKASI TARİHÇESİ

Cami Çimento, Seramik ve Toprak Sanayii İşçileri Sendikası (Kristal-İş ) ilk olarak 1965 yılında Paşabahçe’de cam işçileri tarafından kuruldu.  Sendikanın adı Seramik Şişe ve Cam Sanayii İşçileri Sendikası’dır. Ancak iş kolundaki sendikalaşma daha eskilere dayanmaktadır. İlk olarak 1947′de Paşabahçe Şişe ve Cam Sanayi İşçileri Sendikası ustalar tarafından fabrika binası içinde kurulmuştur.

Paşabahçe Şişe ve Cam Sanayi İşçileri Sendikası daha sonra İstanbul Şişe ve Cam Sanayi İşçileri Sendikası ardından da Türkiye Cam Sanayi İşçileri Sendikası adını almıştır. Bu sendika kısa adıyla Cam-İş olarak bilinir.

Daha sonra adı Seramik Şişe ve Cam Sanayii İşçileri Sendikası  ve Türkiye Cam Sanayi İşçileri Sendikası,  Türkiye Cam Sanayi İşçileri Sendikası (Birleşik Cam-İş) çatısı altında birleşirmiştir. Ancak birleşmenin istenen sonucu vermemesi  üzerine Türk-İş’in de desteğiyle 7 Haziran 1965 günü bugünkü Kristal-İş sendikası kurulmuştur.

 

1966 yılında bilinen Paşabahçe grevleri esnasında Kristal-İş Sendikası Türk-iş Konfederasyonu’na katılmıtır. Bu süreçten sonra da farklı sendikalaşmalar devam etmiştir. Kristal-İş’in yanı sıra İdeal-İş, Hür-Cam sendikaları da faaliyet gösterir. Daha sonra İdeal-İş Krital-İş’e katılmıştır. Uzun yıllar iş kolunda Hür-Cam ve Kristal iş zaman zaman karşıt zaman zaman birlikte olmak üzere faaliyetlerine devam etmiştir.

Sendikal geçmişinde bir çok grev bulunan Kristal-İş, üyelerinin hakları için direnişini sürdürmektedir.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *