"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5087 %0.13
36,4694 %0.3
3.362.972 %2.933
2.956,78 0,74
Ara
İşçi Haber Sendikadan Haberler Liman-İş nedir? Liman-İş Sendikası Başkanı kimdir?

Liman-İş nedir? Liman-İş Sendikası Başkanı kimdir?

Liman-İş nedir? Liman-İş Sendikası Başkanı kimdir? Türkiye Liman, Deniz, Tersane ve Depo İşçileri Sendikası' nın (Liman-İş) faaliyetleri nelerdir?

Liman-İş Sendikası, Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı olarak 16 numaralı Gemi yapımı ve deniz taşımacılığı, liman, ardiye ve antrepoculuk iş kolunda örgütlenmiştir. 5 binden fazla üye sayısına sahip olan Liman-İş, liman işçileri tarafından kurulmuş bir sendika olsrak, işçi dayanışmasının önemli bir örneğidir. Tam adı Türkiye Liman, Deniz, Tersane ve Depo İşçileri Sendikası olan Liman-İş, ülkenin dört bir yanında yürüttüğü örgütlenme çalışmaları ve imzaladığı toplu iş sözleşmeleriyle liman, deniz, tersane ve depo işçilerinin haklarını gözetmeye devam etmekte.

 

Liman-İş Sendikası ve Akdeniz Bölgesi’nin en önemli limanı Port Akdeniz’in birlikte yürüttüğü Limanda İş Sağlığı ve Güvenliği projesi Türkiye’de Liman İş Yerlerinde İş Kazalarının Sebepleri ve Önlenmesine Yönelik Araştırma bir ilk niteliğinde.

 

LİMAN-İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU

 

Liman-İş Sendikası’nın Genel Başkanlığı’nı 2011 yılında yapılan 17. Olağan Genel Kurul’dan bu yana Önder Avcı yürütmektedir. Yönetim Kurulu’nda Avcı ile birlikte Genel Sekreter Bülent Aykurt, Genel Mali Sekreter Mülazım Dursun, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Musa Kizir ve Genel Eğitim Sekreteri Ahmet Uçar görev yapmaktadır.

 

LİMAN-İŞ SENDİKASI TARİHÇESİ

Tarih kitaplarında ilk işçi örgütlenmeleri Osmanlı zamanında Kağıthane hamallarının Seyr-ü Sefain şirketinde oluşturdukları örgütlenme olarak geçer. Bu liman işçilerinin ilk sendikalaşma çalışmasıdır.

Liman İşçilerin sendikal hareketi 1947 yılında Denizcilik Bankası’ndan iş almaya başlayan yükleme-boşaltma işçileri tarafından başlatıldı. İlk olarak 1950 yılında Devlet Deniz Yolları’nın İstanbul yükleme-boşaltma servisinde İstanbul Liman Tahmil ve Tahliye İşçileri Sendikası kuruldu.

1952 yılında kara ambarlama işçileri ile Kuruçeşme kömür yükleme-boşaltma işçileri de İstanbul Liman İşletmesi Ambarlama Kara İşçileri Sendikası’nı kurdular.

Limancılık sektöründe sendikalaşma bir yandan da İzmir’de devam ediyordu. İzmir Deniz İşçileri Sendikası 1960 yılına kadar çok varlık gösteremese de 1960 yılında kendini toparlamış ve yükleme-boşaltma ve kara ambarlama işçileriyle tersanede çalışanlar ve gemi adamlarının kurudukları sendikaların birleşmesiyle Ege Ulaş-İş Sendikası’nı kurmuşlardır.

 

Liman-İş’in asıl temeli 1963’te Likat-İş’in  (Türkiye Liman ve Kara Tahmil-Tahliye İşçileri Sendikası) kurulmasıyla atılmıştır. İstanbul’da kurulan Likat-İş’in ilk Genel Kurul’unda Türk-İş’e bağlanma kararı alındı.1966 yılında genel merkez Ankara’ya taşındı.

1983 yılında yürürlüğe giren İş Kolları Tüzüğü gereği faaliyet alanı 22 numaralı “Ardiye ve Antrepoculuk İşkolu” olarak belirlendi.

1992 yılında 12. Genel Kurul kararıyla sendikanın adı Liman-İş (Türkiye Liman ve Kara Tahmil-Tahliye İşçileri Sendikası) olarak değiştirildi.

2012 yılında yeniden düzenlenen İşkolları Yönetmeliği sonucu Liman-İş’in  faaliyet alanı 16 numaralı “Gemi yapımı ve deniz taşımacılığı, liman, ardiye ve antrepoculuk” olarak belirlendi.

2013 yılında Genel Kurul kararıyla Liman-İş Sendikası, Hak-İş Konfederasyonu’na üye oldu.

Liman-İş, beş şubesi ( Gemlik, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mersin) ve üç bölge temsilciliği (Antalya Bölge, Ambarlı Bölge, Tatvan Bölge) ile üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak için mücadeleye devam etmektedir.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *