"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5087 %0.13
36,4694 %0.3
3.362.972 %2.933
2.956,78 0,74
Ara
İşçi Haber Sendikadan Haberler Oleyis Sendikası nedir? Oleyis Sendikası Başkanı kimdir?

Oleyis Sendikası nedir? Oleyis Sendikası Başkanı kimdir?

Oleyis Sendikası nedir? Oleyis Sendikası Başkanı kimdir? Türkiye Otel, Lokanta, Eğlence Yerleri Sendikası ( Oleyis ) hangi faaliyetlerde bulunmaktadır?

Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı, tam adı Türkiye Otel, Lokanta, Eğlence Yerleri Sendikası olan Oleyis 18 numaralı Konaklama ve Eğlence İşleri iş kolunda çalışmaktadır. 14 bine yakın üye sayısıyla sektördeki en önemli işçi temsilcileri arasında yer alır. Sendikal geçmişi oldukça eskiye dayanan Oleyis geçmişte olduğu gibi bugün de konaklama ve eğlence yerlerinde çalışan üyelerinin hem sosyal hem de ekonomik haklarını korumakta, geliştirmeye yardımcı olmaktadır.

 

OLEYİS SENDİKASI YÖNETİM KURULU

 

(Oleyis Genel Başkannı Vedat Böke ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan)

Türkiye Otel, Lokanta, Eğlence Yerleri Sendikası ( Oleyis ) Genel Başkanlık görevini Vedat Böke yürütmektedir. Yönetim Kurulu’nda Böke’nin yanı sıra Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Boztaş, Yavuz Ulusoy, Hilmi Ateş, Tekin Alçin ve Erdoğan Yılmaz görev yapmaktadır.

 

OLEYİS SENDİKASI TARİHÇESİ

Cemiyet kurmanın anayasal zemine oturmasının ardından ilk örgütlenenler otel ve lokanta işçileri olmuştur. 1947 yılında Ankara’da Garsonlar Cemiyeti’ni kurmuşlardı. Şef Garson olan Tahir Özkardeşler’in kurduğu Garsonlar Cemiyeti kısa bir süre sonra adını Garsonlar Sendikası olarak değiştirmişti. 1948 yılında İstanbul’da da İstanbul Garsonlar Sendikası kuruldu. Ve ardından İstanbul İşçi Sendikaları Birliği oluşturuldu. İstanbul Sendikalar Birliği, bir konfederasyon gibi çalışmış ve bir çok ilde sendikal örgütlenmeyi sağlamıştı.

1949 yılında birçok ilde sendikalar kuruldu. İzmir hariç bütün garson sendikalar isimlerini bu yıl Otel, Lokanta ve Eğlence Yerleri olarak değiştirdi. Bu değişime İzmir 1951 yılında katıldı. İş kolundaki tüm sendikaları bir araya toplamak için 1950 yılında çalışmalar başlamıştır. Bu çalışmalar sonucunda Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Bursa, Eskişehir, Mersin, Tarsus, İskenderun, Turgutlu’daki sendikalar tek çatı altına toplanmış Türkiye Otel Lokanta Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası (Türkiye OLEYİS) kurulmuştur.

1952 yılında kurulan Türk-İş’in kurucuları arasında Oleyis de vardır. Türk-İş’in  Genel Kurul’da seçilen ilk Genel Başkanı ise İstanbul OLEYİS’in Başkanı İsmail İnan’dır.

1961 yılında, şuan hala üyesi olduğu Uluslararası Gıda İşçileri Sendikası (IUF) ‘na üye olma kararı alınmıştır.

1965 yılında Turizm Sanayi Türkiye Otel Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası da (TETOLEYİS) Türkiye OLEYİS federasyonuna üye olmuştur. Bu sendika birinci genel kurulda Turizm-İş adını almıştır. İkinci genel kurulda ise Turizm-İş  Oleyis Federasyonundan ve Türk-İş’ten ayrılma kararı alarak, Disk’e bağlanmıştır.

1960’ların sonunda turizm işkolunda biri Türk-İş’e (OLEYİS) diğeri DİSK’e (Turizm-İş) bağlı iki sendika vardı. Şimdiki OLEYİS bu iki köklü sendikanın birleşmesinden oluşmaktadır. Üstelik her iki sendika da iki büyük konfederasyonun daha kuruluşunda etkinliklerini göstermişlerdir. Yani diyebiliriz ki, OLEYİS tarihi ülkemizin geniş bir sendikal geleneğini tarihine katmıştır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *