Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı olarak çalışan Öz Sağlık-İş Sendikası’nın tam adı Öz Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası’dır. Henüz 5 yıllık bir sendikacılık geçmişine sahip olmasına rağmen 29 bine yakın üyesi bulunan sendika 17 nolu iş kolu olan Sağlık ve Sosyal Hizmetler alanında aktif bir örgütlenmeye sahiptir.
ÖZ SAĞLIK İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU
Öz Sağlık-İş Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Devlet Sert’tir. Yönetim Kurulu’nda Sert’in yanı sıra Genel Başkan Yardımcıları, Mustafa Özüpek, Süleyman Doğan ve Tuba Gülpembelioğlu, Genel Sekreter Halil Kayalı görev yapmaktadır.
ÖZ SAĞLIK İŞ SENDİKASI TARİHİ
Öz Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası 27 Şubat 2014 yılında kurulmuştur. 12 Nisan’da yapılan ilk Genel Kurul’da Hak-İş Konfederasyonu’n bağlanma kararı alınmıştır. Yavuz Aksanoğu’nun Genel Başkan seçildiği ilk Genel Kuruldu, bugün AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Jülide Sarıeroğlu da Yönetim Kuruluna seçilmiştir. Kuruluşunun ilk yılının sonunda Sağlık ve Sosyal Hizmetler iş kolunda toplu iş sözleşmesi yetkisi almıştır. Temmuz 2015 yılında yapılan Olağanüstü Genel Kurul’da Genel Kurul’da Devlet Sert Genel Başkan seçilmiştir.
SAĞLIK SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARININ ÖNE ÇIKAN SORUNLARI
Öz Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, sağlık ve sosyal hizmetler alanında çalışanların taşeronda karşılaştıkları sorunlar neyse kadroya geçtikten sonra aynı sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor ve işçi memur ayırımı yapmaksızın taşerondan kadroya geçen çalışanların da gerek maaş konusunda gerekse sosyal haklar konusunda eşit olmalarını savunuyor.Genel Başkan Sert'e göre sağlık çalışanlarının bazı sorunları şöyle:
112 ambulans sürücülerinden memur olanlar 12 ve 36 saat uygulaması ile çalışmakta iken taşerondan geçen çalışanlar 24 ve 72 saat mesaisi yapmaktadır.
Riskli birim ödemesini memur 112 ambulans şoförleri alabiliyorken, taşerodan kadroya geçen şoförler alamıyor
sağlık çalışanlarını şiddete karşı koruyan beyaz kod 112 ambulans sürücüleri için uygulanmıyor, bu konuda hukuki destek alamıyorlar
Hastane ve ambulans sürücüleri enfeksiyon hastalık primi alamıyor
İş kanununda ara dinlenmeler çalışmadan sayılmıyor ancak, acil hizmetlerde görev yapan çalışanların acil olarak görev başında olmaları gereken durumlarda dinlenme haklarından yararlanamıyor. Bu nedenle hastanelerde yoğun bakımda, röntgende veya laboratuvarda acil olarak mesaiyi gözetmeden ara dinlenmesini yapmayan çalışanların bu ara dinlenmeleri çalışılmış olarak kabul edilmelidir