"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5087 %0.13
36,4694 %0.3
3.362.972 %2.933
2.956,78 0,74
Ara
İşçi Haber Sendikadan Haberler Özçelik-İş nedir? Özçelik-İş başkanı kimdir?

Özçelik-İş nedir? Özçelik-İş başkanı kimdir?

Özçelik-İş nedir? Özçelik-İş başkanı kimdir? Özçelik-iş Sendikası’nın çalışma alanı nedir?

Temelleri 19 Haziran 1950 yılında Karabük’te atılan Demir, çelik ve metal işçilerinin üye olduğu Özçelik-İş Sendikası ulusal bazda Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu; uluslararası ölçekte de IndustriALL Küresel Sendika ve İndustriAll Avrupa Sendikalar Federasyonu üyesidir.

 

ÖZÇELİK-İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU

 

Özdemir, Çelik, Metal ve Metal Mamulleri İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Değirmenci’dir. Yönetim Kurulu’nda Genel Başkan Yardımcıları, Bayram Altın, Recep Akyel ve  Ferhan Önder, ayrıca Genel Sekreter Hicret Bozoklu görev yapar.

 

ÖZÇELİK-İŞ SENDİKASI TARİHİ

1950 yılında kurulan Demir Çelik Ağır Sanayi İşçileri Sendikası ve 1951 yılında kurulan Karabük Demir Çelik İşçileri Sendikası arasında süre gelen bir çekişme oluşur. Karabük Demir Çelik İşçileri Sendikası kurulmasıyla  bir grup işçi Demir Çelik Ağır Sanayi Sendikası'ndan istifa ederek bu sendikaya üye olur. Bu ihtilaf 1954 yılına kadar devam eder. Daha sora 1965 yılında Çelik İş (Çelik Sanayii İşçileri Sendikası) kurulur. Selahattin BULUT yönetiminde geçici yönetim kurulu atanır. 1966 yılında yapılan 1. Olağan Genel Kurul’da Türk-İş’e  katılma kararı alınır. 1971’de  Çelik-İş Olağanüstü Genel Kurulu yapılır. Çelik-İş Sendikası'nın Türk-İş’e bağlı Türkiye Metal İş Federasyonu’na üyeliğine karar verilir.1972 yılında yapılan Metal-İş Konfederasyonu 5. Olağan Genel Kurulu’nda  Genel Başkanlığına Çelik-İş Genel Başkanı Enver KAYA seçilir. Bu yıl ayrıca  Karabük Demir Çelik Sanayii İşçileri Sendikası Çelik-İş’e katılma kararı aldı.

Tarih 1973’e geldiğinde Çelik-İş’in kendini feshetip Türk-Metal’e katılması istendi. Bu görüşü benimsemeyen Çelik-İş Türk-İş Konfederasyonu ile yollarını ayırdı. 1983 yılında Teknik-İş, Tek-Met-İş ve Metal-İş Sendikaları Çelik-İş Sendikasına katılma kararı aldı. 1991 yılında Çelik-İş ve  Özdemir-İş Sendikaları arasında bir birleşme anlaşması imzalanır. İş kolu barajının altına kalan Çelik-İş Özdemir’in işin çatısı altına girer ve Özçelik-İş adında yeni bir sendika oluşur.  Bunun hemen ardından Hak-İş’e katılma kararı alınır.

1992 yılında oluşan başkanlık mücadelesi sonucu anlaşmazlıklar çıkar ve Özdemir-İş yöneticileri tasfiye edilir. 2002 yılında Özçelik-İş’in 10.Olağan Genel Kurulu Yapıldı. Sendikanın ünvanı “Demir, Çelik, Metal ve Metal Mamulleri İşçileri Sendikası (Çelik-İş) " olarak değiştirilir. 2015 yılında iş kolu Metal iş kolu olarak değiştirilen THY Teknik A.Ş de Çelik-İş Sendikası’na katılır

Geçen yıl yapılan 14. Genel Kurul’da “ÇELİK-İŞ SENDİKASI” olan kısa adı “ÖZÇELİK-İŞ SENDİKASI”olarak, uzun adı “ÖZDEMİR, ÇELİK, METAL VE METAL MAMULLERİ İŞÇİLERİ SENDİKASI” olarak değiştirilmiştir

 

Karabük Demir Çelik işletmelerinin ve Seydişehir Eti Alüminyum Tesisleri'nin  özelleştirilmesine karşı  çıkarak, üstlendiği aktif rol ile Özçelik-İş Sendikası hafızalara kazınmıştır.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *