"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.394.667 %-1.027
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Sendikadan Haberler Özel güvenlik işçileri hükümetten ne talep ediyor?

Özel güvenlik işçileri hükümetten ne talep ediyor?

Kamuda ve özel sektörde çalışan binlerce güvenlik işçisinin talepleri neler? Öz İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Kadir Sağlam, Savunma ve Özel Güvenlik olarak çalışan personellerin durumları ve taleplerini İşçi Haber'e değerlendirdi.

İşçi Haber Özel

Öz İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Kadir Sağlam, Türkiye'deki güvenlik işçilerinin taleplerini ve durumlarını anlattı. Sağlam'a göre sektör jandarmanın yükünü hafifletiyor. Güvenlik alanında çalışan personellerin en önemli talebi ise özel güvenlik eğitimleri alanındaki düzenlemeler...

ÖZEL GÜVENLİĞİN EKONOMİYE KATKISI

‘’Bu sektörün ülke ekonomisini katkısı sadece can ve mal güvenliği olmayıp ‘’ Kimlik harç ve bedeli hazineye katkı sağlaması kimlik harç bedeli olarak hazineye 1.664.000 kişi (500 TL her kişi başı ). Özel ve kamu hastanelerinden güvenlik görevlisi olur rapor bedeli döner sermayeye yatırılan kişi başı 150 TL.

Kadir Sağlam hak iş ile ilgili görsel sonucu
TÜRKİYE'DE KURULAN ÖZEL GÜVENLİK EĞİTİM KURUMU SAYISI
Türkiye'de kurulan özel güvenlik eğitim kurumu sayısı ise 1071 kurum olup gelir vergisi stopaj ve diğer vergiler dikkate alındığında bütçeye sağladığı katkı azımsanmayacak kadar payı vardır.
İŞSİZLERE İŞ İMKANI SAĞLANMAKTADIR
Bu eğitim kurumlarında görevli yaklaşık 10.000 kişilik bir gurubun da SGK sigorta yönünde iş imkanı sağladığın dan işsizliği azaltmaktadır. 291,767 özel güvenlik çalışanın düzenli olarak altı aylık periyotlar halinde değişen koruyucu giyim ve tesisat ,elektronik cihazlarının hem tekstil sektöründe hem elektronik sektörüne büyük katkı sağlamaktadır.Silahlı özel güvenlik görevlilerinin mermi ihtiyacının M.K.E. ile emniyet genel müdürlüğü atış poligonları ve özel atış poligonların da her kişi için 25 mermi eğitim amaçlı 5 mermi sınavda kullanmak üzere mermi bedeli kişi başı 75 TL dir bu da yıllık ekonomimize katkı sağlamaktadır.
JANDARMANIN YÜKÜ AZALTILMIŞTIR
Özel güvenlik görevlilerinin vardiya sisteminden kaynaklanan istirahat günlerinde işçinin rızası alınarak eğlence, festival, konser, spor müsabakası vb. etkinliklerde görev yapan personele fazla mesai ücreti ödenmekte bu da ssk ve vergi açısından ülke ekonomisine katkı sağlamakla birlikte asli görevi toplumsal olaylar da can ve mal güvenliğini sağlayan polis ve Jandarmanın yükünü azaltmakla birlikte devlet bütçesinden gider kalemi oluşmamaktadır.

PERSONEL GİDERLERİNDE AZALMA

Ülkemizin on iki yıllık dönem içerisinde sokak mahalle park bahçe barajlar vb yerlerde özel güvenlik görevlilerinin hizmet vermek sebebiyle balici yankesici tinerci veya art niyetli şahıslarının  özel güvenlik görevlilerinin görevlerini yerine getirmesinden dolayı vatandaşlar parklara eğlence yerlerine sitesine iş yerine hırsızlık ve yağma korkusu olmadan gitmektedir. Bu da özel güvenlik görevlilerinin yerinde hizmet yapmasından bölge polis karakolları ile Jandarmanın akaryakıt ve araç giderleri ile personel giderleri azalmaktadır. 

DEVLET BÜTÇESİNE KATKI SAĞLADI

HAK İŞ KONFEDERASYONU’na  bağlı  ÖZ İŞ ÖZ SAVUNMA VE GÜVENLİK İŞÇİLERİ SENDİKASI: Türkiye ekonomisine özellikle tekstil, özel maliyet sigortası elektronik kamera sistemleri, vergi gibi devlet bütçesine katkı sağladı.

Savunma ve Güvenlik çalışanlarının sesi olmak üzere 2011 yılında ÖZ İŞ Sendikasını kurmuş olup kurulduğu günden 2019 kadar  24.641 üye teşkilatlanmıştır. 

Türkiye işçi hareketinin teşkilatlanmasında kırmızı çizgileri olan amacının Devlet bayrak millet olduğu davasının da bu ülke ekonomisine güvenlik sektöründe gösterdiği dik duruşu nedeniyle tüm Türkiye de örgütlendiği işyerlerinde yüzde elli sosyal ortağı sayarak işyerlerinin çalışma ortamının sükunetini sağlanmasında büyük katkı sağlamakta sloganının barış ekmek olduğu ülkesini seven ülkesi için yapılan her türlü haksızlığa karşı dik duran sivil toplum örgütüdür.
 Özel güvenlik görevlilerinin kamu görevlisi olduğu yasada belirtilmiş olmasına rağmen göreviyle ilgili yaptırım gücünün artırılması hususunda polis ve jandarma verilen üst arama ve kontrol görevinin açıkça belirtilmesi uymayanlar hakkında da yasal işlemlerde etkili olunması açısından hava alanlarında yapılan uygulamanın aynı titizlikle stratejik önem arz eden her yerde uygulanması gerekmektedir

ÖZ-İŞ SENDİKASININ TALEPLERİ

1.Özel güvenlik görevlilerinin en az lise mezunu (MEB MESLEK LİSESİ OLARAK AÇILMASI)
Özel güvenlik şef veya amirlerinin üniversite (özel güvenlik meslek yüksek okulu) mezunlarından seçmek.
1-a Tüm özel Güvenlik görevlilerin   MEB bakanlığı tarafından merkezi sınavla işe alınması
1-b- Mutlak suretle spor testine tabi tutulması
1-c-Meslek yüksek okulunda okuyan öğrencilere silah dersi konusunda Eğitim verilmesi
2.Özel güvenlik görevlilerinin maaş yönünden en az asgari ücretin iki katı olması
3.Özel güvenlik görevlilerinin görevleri icabı sakatlık veya mücbir sebepler den kaynaklanan uzuv kayıplarında yıpranma payı verilmesi
4.Yenileme eğitiminin kaldırılması ( yenileme eğitimi yapılan kişilerin sınavda sıfır dahi alsalar kimlikleri yenilenmekte yenileme eğitiminin bir katkısı olmamakta dır.) bunun yerine görevi icabı saha alanın da halkla ilişkiler koruma tedbirleri yasadan ve mevzuattan kaynaklanan konular hakkında bilgi verilmesi 
5.Kurumlar Arası Ücretlerin Farklılığın Kaldırılması Tek Ücret Sistemine geçirilmesi.
6.Kitlerde Çalışan Arkadaşlarımızın da kadroya geçirilmesi.
7.Gece Zammı Ücretin Verilmesi
8.Yıpranma payının verilmesi
9.Görev Yapılan Yerlerle ilgi Risk Primlerinin verilmesi
10.Ruhsatlı silah taşıması için izin verilmesi

ADLİYE'DE 300 ÖZEL GÜVENLİK İŞÇİSİ ÇALIŞIYOR

HAK-İŞ’e bağlı Öz-İş Sendikası ile GSM Güvenlik arasında müzakere edilen ve Yüksek Hakem Kurulu tarafından sonuçlandırılan, özel güvenlik alanındaki ilk toplu iş sözleşmesi, İstanbul Adliye Sarayı’nda çalışan toplam 300 özel güvenlik işçisini kapsıyor.
Türkiye’nin ilk özel güvenlik toplu iş sözleşmesi olan bu sözleşmenin müzakereleri, Şubat 2015’ten beri, HAK-İŞ’e bağlı Öz-İş Sendikası ile GSM Güvenlik adına Kamu İşveren Sendikası (Kamu-İş) arasında yürütülmekteydi. Müzakerelerin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine, toplu iş sözleşmesi, 29 Haziran 2015 tarihinde Yüksek Hakem Kurulu’na intikal etmişti. Yüksek Hakem Kurulu, sözleşmeyi 25 Ağustos 2015 tarihinde sonuca bağlayarak, 3 Eylül 2015 tarihinde taraflara tebliğ etti. Böylelikle, e bendine göre taşeron şirkette ve özel güvenlik alanında çalışanlar adına ilk toplu iş sözleşmesini HAK-İŞ’e bağlı Öz-İş Sendikası imzalamış oldu. Toplu İş Sözleşmesi ile ücretler ve ikramiye ile çocuk, evlenme, öğrenim ve ölüm yardımı ile ölüm ve doğum izinleri gibi sosyal haklarda önemli kazanımlar elde edildi. Sözleşme, 1 Ocak 2015-31 Aralık 2015 tarihlerini kapsıyor.

Özel Güvenlik İzni ile ilgili maddeler;
Özel güvenlik izni  (ESKİ METİN )
MADDE 3. - Kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması veya güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valinin iznine bağlıdır. Toplantı, konser, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde; para veya değerli eşya nakli gibi geçici veya acil hallerde, komisyon kararı aranmaksızın, vali tarafından özel güvenlik izni verilebilir.


Kişi ve kuruluşların talebi üzerine, koruma ve güvenlik ihtiyacı dikkate alınarak, güvenlik hizmetinin istihdam edilecek personel eliyle sağlanmasına, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmasına ya da bu hizmetin güvenlik şirketlerine gördürülmesine izin verilir. Bir kuruluş bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmuş olması, ihtiyaç duyulduğunda ayrıca güvenlik şirketlerine hizmet gördürülmesine mani değildir.
Komisyon, koruma ve güvenlik hizmetini yerine getirecek personelin, bulundurulabilecek veya taşınabilecek silah ve teçhizatın azamî miktarını ve niteliğini, gerekli hallerde diğer fizikî ve aletli güvenlik tedbirlerini belirlemeye yetkilidir. Havalimanı ve liman gibi yerlerde alınacak güvenlik tedbirlerine ilişkin uluslararası yükümlülükler saklıdır.
Geçici haller dışındaki özel güvenlik uygulaması, en az bir ay önce başvurulması şartıyla komisyonun kararı ve valinin onayı ile sona erdirilebilir.
Özel güvenlik izni  (YENİ METİN )
MADDE 3. - Kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde Savunma ve Güvenlik işkolunda faaliyet göstermek üzere birim kurulması  veya güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valinin iznine bağlıdır. Toplantı, konser, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde; para veya değerli eşya nakli gibi geçici veya acil hallerde, komisyon kararı aranmaksızın, vali tarafından özel güvenlik izni verilebilir.


Kişi ve kuruluşların talebi üzerine, koruma ve güvenlik ihtiyacı dikkate alınarak, güvenlik hizmetinin istihdam edilecek personel eliyle sağlanmasına, kurum ve kuruluşlar bünyesinde Savunma ve Güvenlik işkolunsa faaliyet göstermek üzere birim kurulması ya da bu hizmetin güvenlik şirketlerine gördürülmesine izin verilir. Bir kuruluş bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmuş olması, ihtiyaç duyulduğunda ayrıca güvenlik şirketlerine hizmet gördürülmesine mani değildir.
Komisyon, koruma ve güvenlik hizmetini yerine getirecek personelin, bulundurulabilecek veya taşınabilecek silah ve teçhizatın azamî miktarını ve niteliğini, gerekli hallerde diğer fizikî ve aletli güvenlik tedbirlerini belirlemeye yetkilidir. Havalimanı ve liman gibi yerlerde alınacak güvenlik tedbirlerine ilişkin uluslararası yükümlülükler saklıdır.
Geçici haller dışındaki özel güvenlik uygulaması, en az bir ay önce başvurulması şartıyla komisyonun kararı ve valinin onayı ile sona erdirilebilir.

Buradaki amaç; 5188 sayılı yasa ve yönetmeliği tabi bir çalışmanın olduğu , yapılan işle ilgi bir tamamlama görevi olmadığından Asıl Amacının Kamu Düzenini sağlayan bir yapıya sahip olması açısından İşkolu tüzüğüne göre ayrılması gerekir.  Örnek vermek gerekir se;
Kamu Ait Bir arazinin art niyetli şahıslar tarafından kullanmasını önlemek üzere tel örgüleri ile kapatılmış Nöbetçi kulübesiyle Giriş ve çıkışını kontrol etmek üzere  Güvenlik hizmeti verilen bir yerde  İşkolu gereği güvenlik savunma olması gerekirken başka işkolu çıkmaktadır. 
Örneği genişletildiğinde  İnşatta başladığında İNŞAAT KOLUNDA inşaat Bittiğinde  ise BÜRO kolunda Bir Meslek kuruluşu faaliyete başladıysa o faaliyet konusu neyse o kolda görev yapmaktadır. Bu Güvenlik Çalışanlarını hangi işte görevli oldukları kollarda gözükmekte Toplu İş Sözleşmelerin de kapsam dışı personel statüsünde görülmektedir. 
Özel Güvenlik çalışanlarının grev yasağı bulunmaktadır. Bu husuta dikkate alındığın da birim kelimesinin yerine sendikamızın TBMM tüm kesimlere sunmuş olduğu teklif önerisinin kabulünden sonra güvenlik çalışanlarının Daha aktif ve Kamu düzenini sağlayan Polis ve Jandarmaya her zaman yardımcı bir birim olmasıdır hedefimiz.

İSTATİSTİKLER
Son Yapılan Kamu oyu istatisliklerinde, 1,556,209 özel güvenlik  Serti fiyakanın olduğu.
1,057.427 Özel Güvenlik Kimlik Kartının olduğu
291,767 Kişinin Alanda Görev yaptığı bir sivil toplum kuruluşudur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *