"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5469 %0.24
36,4873 %0.35
3.378.533 %4.543
2.964,36 0,99
Ara
İşçi Haber Sendikadan Haberler Resmi Tatilde İşçiler Zorla Çalıştırılabilir mi?

Resmi Tatilde İşçiler Zorla Çalıştırılabilir mi?

Resmi tatilde işçiler çalıştırılabilir mi? Bir takvim yılı içerisinde kaç gün tatil hakkı var? Resmi tatilde çalıştırılan işçiler için prosedür nasıl işler? Cevabı haberimizde...

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’a göre bir takvim yılı içinde ulusal bayram ve genel tatil günlerinin toplamı 14.5 gündür. Buna göre ulusal bayramlar ve genel tatiller aşağıdaki gibi olacaktır; 

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’a göre bir takvim yılı içinde ulusal bayram ve genel tatil günlerinin toplamı 14.5 gündür. Buna göre ulusal bayramlar ve genel tatiller aşağıdaki gibi olacaktır; 

Genel tatil günleri 

• Yılbaşı günü (1 gün) 
• 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü (1 gün) 

Resmi Bayramlar 

• 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (1 gün) 
• 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı (1 gün) 
• 30 Ağustos Zafer Bayramı (1 gün) 
• 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (28 Ekim günü 13.00’da başlar) (1.5 gün) 

Dini bayramlar 

• Ramazan Bayramı (arefe günü 13.00’da başlar) (3.5 gün) 
• Kurban Bayramı (arefe günü 13.00’da başlar) (4.5 gün) tatil kabul edilmektedir. 

Ulusal bayram ve genel tatil gününün ne zaman başladığı konusunda, özellikle postalar halinde çalışmada tereddütler ortaya çıkabilmektedir. Postalar (vardiya) halinde çalışma düzeninde saat esası dikkate alınarak çözüme gidilmesi gerekir. 

Kurban Bayramı’nda Arefe günü 08.00-16.00 vardiyasında çalışan işçilerin saat 13.00 den sonra çalışmaları genel tatile rastladığından 13.00-16.00 arası süreler için genel tatil ücretinin ödenmesi gerekmektedir. 

4857 sayılı İş Kanunu’nun 44. maddesine göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılabilecektir. İş sözleşmesinde veya Toplu İş Sözleşmesinde ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılma zorunluluğu olmayan işçiler zorla çalıştırılamayacaktır. 

Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara, ücretli izinlere ve yüzde usulü ile çalışan işçilerin bu kanunla tanınan haklarına aykırı hükümler konulamaz. Bu hususlarda işçilere daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan kanun, toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi veya işyeri uygulamalarından doğan kazanılmış haklar saklıdır. 
4857 sayılı Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenecektir. Ancak Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) ile bu tutarın daha yüksek rakamlarla belirlenmiş olması halinde TİS ile belirlenen tutar uygulanacaktır. 

23 Nisan 2014 Çarşamba, 1 Mayıs 2014 Perşembe ve 19 Mayıs 2014 Pazartesi günleri çalışılması halinde normal ücrete ilave olarak çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenecektir.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *