Türk-iş Konfederasyonu’na bağlı Selüloz-İş Sendikası’nın tam adı Türkiye Selüloz Kağıt, Ağaç ve Mamulleri İşçileri Sendikası’dır. 4 binin üzerinde üyeye sahip olan Selüloz-İş Sendikası 6 nolu işkolu olan Ağaç ve Kağıt sektöründe örgütlenmiştir. Bağımsız bir yönetim şeklini benimseyen Selüloz-İş hem işverenlerle hem de siyasetle eşit mesafede olmayı ilke edinmiştir.
SELÜLOZ-İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU
1999 yılında yapılan Genel Kuruldan bu yana Selüloz-İş Sendikası’nın Genel Başkanlık görevini Ergin Alsan yürütmektedir. Yönetim Kurulu’nda Alsan ile birlikte Genel Başka Vekilleri Bekir Tanrıkulu ve Aydın Parlakkılıç; Denetim Kurulu’nda Taner Seviş, Mehmet Palabıyık ve Zeynel Dağ; Disiplin Kurulu’nda Hasan Özdemir, Gürkan Gürel ve Abdullah Acar görev yapmaktadır.
SELÜLOZ-İŞ SENDİKASI TARİHİ
1946 yılında cemiyet kurma yasağının kaldırılmasından sonra kagit sektöründe kurulan is yeri sendikalarının 1952 yılında birleşmesiyle Selüloz-İş sendikal hayatına başlamıştır.Sendikalara toplu iş sözleşmesi hakkı tanınmasından hemen sonra kendi iş kolunda ilk toplu iş sözleşmesini Selüloz-İş 1964 yılında gerçekleştirmiştir. Kağıt sektörünü özel sektörde varlık göstermesi 1970’li yıllarda olmuştur. Bu tarihten itibaren özel sektörde ve SEKA kağıt fabrikaları kapatılmadan önce SEKA’larda örgütlenmiştir. SEKA kağıt fabrikalarının kapatılması ile Selüloz-İş’in çalışma alanı doğal olarak özel sektör kaymıştır. SEKA ‘larin ve SEKA ‘larda çalisan üyelerin sendika bünyesinden ayrilmasina baglı olarak bir süre ciddi zorluklar yasayan sendika, özellikle 2008 yılından sonra hızla toparlanmış, Türkiye genelinde birçok önemli işyerinde örgütlenmeyi ve toplu sözleşme imzalamayı başarmıştır.