"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2413 %0.07
37,0294 %0.02
2.311.888 %0.142
3.013,36 0,70
Ara
İşçi Haber Sendikadan Haberler Sinema örgütleri set işçileri için bir araya geldi

Sinema örgütleri set işçileri için bir araya geldi

Sinema örgütleri, geçtiğimiz günlerde Atiye dizisi setinde yaşanan Hasan Karatay'ın iş kazasında hayatını kaybetmesi üzerine açıklama yaparak çalışma koşullarına dikkat çekti.

Sinema örgütleri, geçtiğimiz günlerde Atiye dizisi setinde yaşanan Hasan Karatay'ın iş kazasında hayatını kaybetmesi üzerine açıklama yaparak çalışma koşullarına dikkat çekti.

BİROY Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY), Sinema, Reklam, Dizi ve TV Programı Çalışanları Sendikası (Sinema TV Sendikası), Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD), Sinema Emekçileri Sendikası (SİNE-SEN), İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Kamera Asistanları Derneği (KAD) ve Sahne, Perde, Ekran, Mikrofon Oyuncuları Sendikası (Oyuncular Sendikası), geçtiğimiz günlerde OG Medya'nın yapımcılığını üstlendiği Atiye (The Gift) adlı Netflix dizisinde merdivenlerden düşerek hayatını kaybeden set işçisi Hasan Karatay için Sinema TV Sendikası’nda basın toplantısı düzenledi.

Sendikalar adına açıklamayı Sinema TV Sendikası yönetim kurulu üyesi Tuba Ataç yaptı. Ataç'ın açıklaması şöyle: 

"OG MEDYA'DAN AÇIKLAMA TALEP EDİYORUZ"

"Söz konusu projenin yapımcılığını üstlenen OG Medya ve Netflix Türkiye'den, yaşanan acı olaya ilişkin kamuoyuna derhal ‘detaylı’ bir açıklama yapmasını talep ediyoruz. Ayrıca sette, kazadan sonra dahi ‘tam zamanlı’ iş güvenliği uzmanı istihdam edilmediğine dair iddialara da OG Medya acilen cevap vermelidir" 

"'KENDİ HATASI' GİBİ YORUMLAR BİZİ ÇOK ÜZDÜ"

"İçinde, dizide görev alan bazı oyuncu arkadaşlarımızın da bulunduğu kişilerin, kamuoyuna yansıyan bu acı olayın 'kader' veya 'kendi hatası' şeklinde yansıtması bizleri derinden üzmüştür. Bu açıklamalar yapımcının kazadaki sorumluluğunu, iş arkadaşımızın güvencesiz ve sigortasız çalıştırıldığı gerçeğini gizleyemez"

"YAPIM ŞİRKETLERİNE CİDDİ YAPTIRIMLAR UYGULANMALI"

"Ciddi tehlikeler ve riskler barındıran, binlerce ‘iş kazası’ yaşanan setlerde, yapım şirketlerinin büyük sorumluluğu vardır. Gerek yasal mevzuata aykırı ve insanlık dışı çalışma saatleri, gerekse alınmayan güvenlik önlemleri sebebiyle tüm set çalışanların can güvenliği yok sayılmaktadır. Bu vahim olayın gerçekleşmesiyle bir kez daha anlıyoruz ki sektörde çok ciddi denetim ve yaptırım eksiği vardır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, setlerde ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği’ önlemlerini almayan yapım şirketlerine ciddi ve caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır. Set öncesi ve sırasında çalışma ortamında bulunan işçilerin yani bizlerin, yapımcı tarafından sigortalandığımız, işçi sağlığı ve güvenliği koşulların sağlandığı bir çalışma ortamı istiyoruz! Sektörün bu olumsuz çalışma şartları derhal değişmelidir" 
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *