"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2357 %0.05
37,0513 %0.07
2.315.012 %0.738
3.019,86 0,92
Ara
İşçi Haber Sendikadan Haberler Tekgıda-İş nedir? Tekgıda-İş başkanı kimdir?

Tekgıda-İş nedir? Tekgıda-İş başkanı kimdir?

Tekgıda-İş nedir? Tekgıda-İş başkanı kimdir? Tekgıda-İş’in çalışma alanı hangi iş koludur?

Türk-İş Konfederasyonu’na bağı olarak çalışan Tekgıda –İş Sendikası , İşsözleşmesi Kanunu’nda belirtilen 2 nolu “Gıda Sanayi” iş kolunda görev yapar. Bu iş kolu ile işin niteliği ve yürütümü bakımından işyerine bağlı bulunan yerlerle, dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku , yıkanma, muayene ve bakım, beden veya mesleki eğitim yerleri ve avlu gibi sair eklentiler ve araçlarla asıl işe yardımcı işlerde de Türkiye çapında faaliyet gösterir.

 

TEKGIDA-İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU

 

Tekgıda-İş yönetim Kurulu’na 2011 yılından bu yana Genel Başkan Mustafa Türkel başkanlık etmektedir. Yönetim Kurulu’nda Türkel’in yanı sıra Genel Sekreter Mustafa Akyürek, Genel Mali Sekreter Arslan Şirin, Genel Teşkilatlanma Sekreteri İbrahim Ören ve Genel Eğitim Sekreteri İbrahim Köse görev yapmaktadır.

 

TEKGIDA-İŞ SENDİKASI TARİHİ

 

1950’li yıllarda örgütlenme sürecine giren tütün ve gıda işçilerinin örgütlenme geleneğinden gelen Tekgıda-İş Sendikası  13 Nisan 1952 yılında 9 sendikanın bir araya gelip federasyon oluşturmasıyla kurulmuştur. Bu yılda yapılan ilk genel kurulda federasyonun adı Türkiye Müskirat Tütün ve Yardımcı İşçi Sendikaları Federasyonu şeklinde kabul edilmiştir.

1960 yıllarda diğer iş kollarında görüldüğü gibi gıda işkoluda da birden fazla sendikalaşma olmuş, bu sendikalar arasında da zaman zaman anlaşmazlıklar yaşanmıştır. Bu anlaşmazlıkların sendikanın varoluş amacına zarar verdiğini düşünen Tüm Gıda-İş ve Türkiye Müskirat Tütün ve Yardımcı İşçi Sendikaları Federasyonu yetkilileri kendini feshetme kararı almıştır. Ardından 1968 yılında işkolunda gerçekleştirilen genel uzlaşı ile Türkiye Tütün Müskirat Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası (TEKGIDA-İŞ) adıyla yeni bir örgüt oluşturmuştur.

 

TEKGIDA-İŞ SENDİKASI FAALİYETLERİ

Çalışma hayatı içerisinde etkin bir rol onayan Tekgıda-İş, yalnızca işçi haklarını savunmakla kalmayıp, toplumsal sorumluluk anlayışı ile ulusal sanayinin korunması ve geliştirilmesi hususunu da ön planda tuttuğunu belirtmektedir.

Tekgıda-İş toplu ş sözleşmelerinde üstlendiği rol ile işçiler ve işverenlerin karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek adına çalışmalar yürütmektedir. Bunun yanı sıra 1993 yılında kurulan Kadın Bürosu ile kadın işçilere ve sorunlarına yönelik eğitim faaliyetleri yapmaktadır.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *