Tez-Koop-İş Sendikası Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı olarak 10 numaralı Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar iş kolunda örgütlenmiştir. Tam adı Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası olan Tez-Koop-İş 64 bine yakın üyesiyle kendi iş kolunun en büyük temsilcisidir.
Uluslararası çalışmalara büyük önem veren Tez-Koop-İş, dünya çapında 20 milyon üyeye sahip Uluslararası Küresel Sendikalar Birliği (UNI Global Union ) üyesidir. Ve bu bağlamda sendikal anlamda hem dışa dönük bir politika izlemekte hem de diğer sendikalarla bilgi alışverişi sağlamaktadır.
Kadının iş hayatındaki varlığına önemine inanan sendika, bu konuda da çalışmalar yapmaktadır. Kadın özgürlük hareketinin dünya çapında yen bir mücadele sürecine girdiğine inanan başkan Özdemiroğlu, “Sendikamızın yeniden yapılanmasında bu öfke ve arayışın muhteşem etkisi olacağı kanısındayız. Sendikanın bütün organlarında, işleyişinde ve politikalarında kadınların varlığı Tez-Koop-İş’i sendikal alanda taşıyıcı bir güç haline getirecektir. Sendikal alanda kadınların stratejik rolü bu tarihsel, aktüel ve sınıfsal boyuttan açığa çıkmaktadır." demektedir.
TEZ-KOOP-İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU
TürkiyeTicaret, kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası ( Tez-Koop-İş) Yönetim Kurulu Başkanı 2017 yılından bu yana Haydar Özdemiroğlu’dur. Yönetim Kurulu’nda Özdemiroğlu’nun yanı sıra Genel Sekreter Hakan Bozkurt, Genel Mali Sekreter İsmail Aydın, Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar, Genel Eğitim Sekreteri Salih Gönüllü ve Genel Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Meral görev yapmaktadır.
TEZ-KOOP-İŞ SENDİKASI TARİHÇESİ
Tez-Koop-İş Sendikası’nın geçmişi 1951 yılında kurulmuş olan Ankara Mensucat, Dikim ve Kesim İşçileri Sendikası’na kadar dayanır. 50’li yıllarda bu isimle varlığını sürdüren sendikanın kurucuları dokuma fabrikası işçileridir. O dönenim tek dokuma fabrikası olan İpkiş Fabrikası’nda çalışan işçiler tarafından kurulduğu için Ankara Mensucat, Dikim ve Kesim İşçileri Sendikası, belli bir süre İpekiş Sendikası olarak anılır.
1953 yılında İpekiş Fabrikasının kapanmasının ardından Sümerbank’ta çalışan tezgahtarlar sendikaya sahip çıkar. Bunu sonucu olarak da 1955’te adı Ankara Sümerbank İşçileri ve Tezgâhtarları Sendikası olarak değiştirir ve o tarihlerde Türkiye’nin giyim alanındaki en yaygın zincir mağazaları olan Sümerbank mağazalarındaki emekçilerin hakları için mücadele eder.
1961 yılında yapılan işkolları düzenlemesinde büro işçilerinin ve bir süredir sendikalaşma çabası içinde olan mağaza işçilerinin artık aynı işkolunda bulunmaları nedeniyle adı Ankara Sümerbank İşçileri ve Tezgâhtarları Sendikası yeniden yapılanmaya gider. Ve 1962 yılında yapılan kongre ile Türkiye Tezgâhtarlar ve Büro İşçileri Sendikası (Tez-Büro-İş) adını alır. Daha sonra 1983’te de sendikanı adı Tez-Koop-İş olarak değiştirilir.