"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5087 %0.13
36,4694 %0.3
3.362.972 %2.933
2.956,78 0,74
Ara
İşçi Haber Sendikadan Haberler TGS nedir? Türkiye Gazeteciler Sendikası  Başkanı kimdir?

TGS nedir? Türkiye Gazeteciler Sendikası  Başkanı kimdir?

TGS nedir? Türkiye Gazeteciler Sendikası  Başkanı kimdir? Türkiye Gazeteciler Sendikası  (TGS) ne gibi faaliyetler yapar?

Türkiye Gazeteciler Sendikası  (TGS) Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı olarak 8 no’lu iş kolu olan Basın, Yayın ve Gazetecilik sektöründe örgütleniştir. Basın sektörünün en köklü sendikalarından biri olan TGS, 1952 yılından beri onlarca işyerindeki yüzlerce üyesinin ekonomik ve sosyal haklarını savunmaya, basın özgürlüğünün genişletilmesi için mücadeleye etmeye devam ediyor.

 

TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI YÖNETİM KURULU

 

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Gökhan Durmuş üstlenmiştir. Yönetim Kurulu’nda Durmuş ile birlikte Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Özkaya, Genel Sekreter İlkay Akkaya, Genel Mali Sekreter Cansever Uğur, Genel Örgütlenme Sekreteri Mustafa Kuleli ve Genel Eğitim Sekreteri Olcay Büyüktaş Akça görev yapmaktadır.

 

TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI'NIN FAALİYETLERİ

TGS, gazetecilik mesleğinin bir kamusal hizmet olduğunu; demokrasi, özgürlükler, temel haklar ve halkın gerçekleri öğrenme hakkı ile doğrudan ilişkisini gözeterek; bu işlevlerin ancak her türlü baskıdan uzak özgür çalışma koşullarında yerine getirilebileceğini savunuyor.

Türkiye Gazeteciler Sendikası yaptığı toplu iş sözleşmelerinde gazetecilerin basın meslek ilkelerine uygun davranmalarını sağlayacak güvencelerin hüküm altına alınması için çalışıyor.

 

TGS’nin şiddet raporuna göre, basın çalışanlarının yaşadığı en büyük sorunlardan biri de çalıştıkları alanlarda da ve kurumlarda yaşadıkları şiddet ve ayrımcılık. Fiziksel Şiddet, taciz, psikolojik şiddet, dijital şiddet, ekonomik şiddet ve ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Bunun yanı sıra ülkemizdeki tutuklu gazeteciler gerçeği de aşikar. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2018 raporuna Türkiye tutuklu gazeteciler listesinde üçüncü sırada. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın verilerine göre 2019 yılında Türkiye’de 135 gazeteci tutuklu bulunuyor.

 

TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI TARİHÇESİ

Sendikanın tarihçesi İstanbul Gazeteciler Sendikası’na kadar uzanır. 1952 yılında kurulan İstanbul Gazeteciler Sendikası 1957’de Türk-İş Konfederasyonu’na üye oldu.

1963 yılına gelindiğinde kurulan İstanbul Gazeteciler Sendikası isim değişikliğine giderek Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) adını aldı. Bu süreçten sonra diğer illerde kurulan sendikalar da Türkiye Gazeteciler Sendikası’na katıldı. Böylelikle sendikanın yapısı ulusal bir örgütlenmeye dönüştü. 1965 yılında Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’na (IFJ) üye olundu.

1971’de yapılan genel kurulda gazete, dergi ve ajanslarda çalışanların tümünün tek bir sendikada örgütlenmesi kabul edildi. Daha sonra 1996’da ise radyo ve televizyon çalışanlarının da TGS’ye üye olabilmeleri için tüzük değişikliğine gidildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, kurulduğu günden bugüne özgür bir basın ve basın çalışanlarının hakları için çalışmalarına hızla devam etmektedir.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *