"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2413 %0.07
37,0294 %0.02
2.311.888 %0.142
3.013,36 0,70
Ara
İşçi Haber Sendikadan Haberler TNT/Fedex çalışanları haklarını arıyor

TNT/Fedex çalışanları haklarını arıyor

TNT International Express Taşımacılık Tic. Ltd. Şti.'de çalışan 800 işçi anayasa güvencesi altında olan sendikalaşma haklarını kullanmak için Nakliyat-İş' e bağlandı. Ancak TNT işvereni mahkemeye dava açarak itiraz etti. İşçiler sosyal medyada örgütlenerek işverenin itirazını geri çekmesi için eyleme başladı.

TNT International Express Taşımacılık Tic. Ltd. Şti.'de çalışan 800 işçi anayasa güvencesi altında olan sendikalaşma haklarını kullanmak için Nakliyat-İş'e bağlandı. Ancak TNT işvereni mahkemeye dava açarak itiraz etti. İşçiler sosyal medyada örgütlenerek işverenin itirazını geri çekmesi için eyleme başladı. 

2018 yılı Eylül ayında 6356 sayılı yasaya göre 800 işçinin çalıştığı TNT International Express Taşımacılık Tic. Ltd. Şti.’de yasanın aradığı çoğunluğu sağladı ve Bakanlık tarafından olumlu tespit yazısı sendikaya gönderildi. Ancak TNT işvereni mahkemeye dava açarak sendikalaşmaya itiraz etti. 

Aralık ayında işçiler, TNT Genel Müdürlük binası önünde işverenin itirazını geri çekmesi için pankart açarak eylem yaptılar. Nakliyat-iş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu; çalışma sonucunda örgütlenme sürecini tamamlayarak çoğunluğun sağlandığını ifade etti. TNT’nin geçtiğimiz yıllarda Amerikan kargo şirketi olan FEDEX tarafından satın alındığını ve sonrasında da çalışanların kazanılmış haklarında, ücretlerinde ciddi kayıpların yaşandığını, enflasyonun altında ücretlerine zamların yapıldığını belirterek işçilerin gün geçtikçe daha fazla yoksullaşmaya başladıklarını söyledi. Bu aşamada çalışanların bu yoksullaşmaya, düşük ücretlere ve çalışma koşullarındaki olumsuzluklara dur demek için en doğal hakları olan ve anayasa güvencesi altında olan sendikalaşma haklarını kullandıklarını belirtti. TNT’ninde Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesinin altında imzasının bulunduğunu bu sözleşmeye göre de çalışanlarının bu tür sendikal örgütlenmelerine saygı duyacaklarını belirtmiş olduklarını ancak TNT işvereninin ne anayasaya  ne de altına imza attığı sözleşmeye uymadığını ve çoğunluk tespitine itiraz ettiğini söyledi. TNT işvereninin davayı da yanlış mahkemede açtığını ve elinden geldiğince de bu yargı sürecini uzatarak sendikadan kurtulma hesabı yaptığını ifade etti.

TNT/Fedex çalışanları bugün Twitter'da örgütlenerek #TNTExpSendikayaItiraziniCek etiketiyle seslerini duyurmak ve haklarını kazanabilmek için örgütlendiler. 
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *