Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), "Günümüzde Ücretlerin Vergilendirilmesi ve Ücretler İçin Adil Bir Vergilendirme" başlıklı değerlendirme raporunu yayımladı. Rapor, çalışanların karşılaştığı yüksek vergi sorunlarına dikkat çekerken, çözüm önerilerini de içeriyor.
Raporun AMACI
Türk-İş, yayımladığı raporu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a gönderdi. Sendika, vergi tarifesinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeniden değerleme oranında güncellenmesi talebinde bulundu.
Raporda; “Ülkemizdeki düşük ve orta düşük gelir seviyesindeki ücretlere bakıldığında; bu ücretliler yıllar itibari ile daha yüksek orandan vergi ödemek durumunda kalmıştır. Bu durum ödeme gücüne göre daha fazla ya da daha az vergi ödenmesi gerekirken düşük ve orta seviyedeki ücretliler için tam tersine bir durum oluşturmuştur” ifadelerine yer verildi.
Türk-İş, yüksek vergi oranlarına ilişkin çözüm önerilerini de sıraladı. Vergide adaletin sağlanması için acil önlemler alınması gerektiğini ifade eden Türk-İş, bu bağlamda çeşitli düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep ediyor. Rapor, Türkiye'deki çalışanların mali yükümlülükleri ve buna bağlı olarak yaşadıkları zorlukları gözler önüne seriyor.
Türk-İş, hazırladığı raporu sadece hükümet yetkililerine değil, aynı zamanda siyasi parti liderleri, grup başkanları ve tüm milletvekillerine de gönderdi. Bu geniş kapsamlı iletişim, Türk-İş’in vergide adalet sağlanması konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor.
(Türk-İş), gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi gerektiğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Sendika, yeni bir vergi tarifesinin belirlenmesinin zorunlu hale geldiğini vurguladı.
Türk-İş, mevcut gelir vergisi tarifesinin adaletli olmadığını vurguladı. Yapılan değerlendirmelere göre, vergi dilimlerinin hem başlangıç tutarlarının düşük olması hem de aralarındaki farkların oldukça az olması, çalışanların aleyhine bir durum yaratıyor.
Küçük Artışlar Büyük Vergi Yükü Getiriyor
Gelir vergisi tarifesinin, düşük bir tutardan başladığını belirten Türk-İş, bu durumun, ücretlilerin gelirlerinde meydana gelen küçük artışların hemen üst dilime geçmelerine neden olduğunu ifade etti. Bu durum, çalışanların ödeyecekleri verginin aniden artmasına yol açarak, düşük gelirli çalışanların geçimlerini sağlamalarını zorlaştırıyor. Yüksek vergi yükü altında ezilen düşük gelirli çalışanlar, henüz yeterli gelir elde edememişken yüksek oranlarda vergi ödemek zorunda kalıyor.
Türk-İş’in önerdiği yeni vergi dilimi düzenlemesine göre, ilk dilim asgari ücretin 14 katı olarak belirlenmeli. Bu oran, 1999 yılında asgari ücretin 25 katı olan birinci dilime kıyasla oldukça düşüktür. Önerideki diğer dilimler ise şu şekildedir: ikinci dilim asgari ücretin 24 katı, üçüncü dilim 53 katı ve dördüncü dilim 250 katıdır. Sendika, bu oranların korunmasının ve asgari ücretten vergi alınmaması uygulamasının sürdürülmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Güncel Vergi Dilimleri
Türk-İş, ayrıca vergi dilimlerinin yeniden değerleme oranında güncellenmesi gerektiğini belirtti. Yüksek gelir elde eden çalışanların dahi açlık sınırının altında kalma riski taşıdığı ve yıl ortasında yüzde 20 vergi dilimiyle karşı karşıya kaldıkları hatırlatıldı. Bu durumun, yıllar içinde çalışanlar aleyhine bir adaletsizlik yarattığı ifade edildi.
Önerilen Vergi Dilimi Düzenlemesi
Türk-İş'in önerdiği vergi dilimleri şu şekildedir:
280 bin liraya kadar: Vergi oranı %15
480 bin liranın 280 bin lirası için: Vergi oranı %20
1 milyon 60 bin liranın 480 bin lirası için: Vergi oranı %27
5 milyon liranın 1 milyon 60 bin lirası için: Vergi oranı %35
5 milyon liradan fazlasının 5 milyon lirası için: Vergi oranı %40