Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı olarak 07 numaralı İletişim iş kolunda örgütlenmiş olan Türkiye Haber-İş Sendikası’nın tam adı T. Telekomünikasyon, Posta, Televizyon İşçileri ve Hizmetleri Sendikası’dır. İletişim sektöründe görev yapan 14 bine yakın üyesi bulunmaktadır. Türkiye Haber-İş Sendikası’nın örgütlendiği 7 no’lu iş kolunda faaliyet gösteren meslekler şunlardır:
İletişim işkolunda faaliyet gösteren çağrı merkezleri, Uzun ve kısa mesafe telekomünikasyon (iletişim) hatlarının inşaatı (uzun ve kısa mesafe yer üstü/altı veya deniz altı telekomünikasyon iletim hatları), Telekomünikasyon şebeke ve ağlarının bakım ve onarımı, Evrensel hizmet yükümlülüğü altında postacılık faaliyetleri, Kablolu telekomünikasyon faaliyetleri, Uydu üzerinden telekomünikasyon faaliyetleri, Telekomünikasyon uygulamalarına yönelik radar istasyonlarının işletilmesi, Başka yerde sınıflandırılmamış diğer telekomünikasyon faaliyetleri (uydudan izleme, iletişim telemetresi vb. uzmanlık gerektiren telekomünikasyon uygulamalarının sağlanması, çevrim içi internet erişimi sağlanması, VOIP sağlanması, vb.) ve Web portalları.
Temel prensibi hür, demokratik ve bağımsız sendikacılık olan Türkiye Haber İş Sendikası, 1962 yılından beri, Türk-İş’in, 1963 yılından bu yana da, genel merkezi İsviçre Nyon’da bulunan ve kısa adı UNİ olan Uluslararası Sendikalar Ağı’nın da üyesidir.
TÜRKİYE HABER-İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU
Türkiye Haber-İş Sendikası’nın Genel Başkanlık görevini Veli Solak üstlenmiştir. Solak’la birlikte Yönetim Kurulu’nda Genel Sekreter Hüseyin Özçoban, Genel Mali Sekreter A. Gökhan Aydın, Genel Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreteri Tagi İş görev yapmaktadır.
TÜRKİYE HABER-İŞ SENDİKASI TARİHÇESİ
Türkiye Haber-İş Sendikası’nın kuruluşu 1960’lı yıllarda haberleşmenin gelişim göstermesi ile başlar. Posta, telgraf ve telefon hizmetlerinde çakılan işçiler çalışma şartlarını düzeltmek ve özlğk haklarını korumak amacıyla 1962 yılında kısa adı "PTT İşçileri Sendikası" olan; Türkiye Posta, Telgraf, Telefon, Radyo ve Televizyon İşçileri Sendikası’nı kurarlar. Sendikanın adı, 1963 yılında Haberleşme İşçileri Sendikası, 1965 yılında da PTT İşçileri Sendikası olarak değiştirilir. 1967 yılında posta, telgraf ve telefon iş kolunda örgütlenmiş bağımsız sendikalarla birleşerek Türkiye Haber-İş Sendikası adını alır. 80 darbesinden sonra diğer sendikaların yaşadığı gibi Türkiye Haber-İş Sendikası da bir süre faaliyet gösterememiştir. 1986 yılında sendikal yasakların kalkmasının ardından günümüze kadar haberleşme iş kolunda özverili çalışmalarına devam etmektedir.