Türk-İş Konfederasyonuna üye olarak faaliyet gösteren Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Türkiye Maden-İş) 61 yıllık sendikacılık geleneği ile üyelerinin haklarını gözetmenin yanı sıra, milli enerji politikaları ve maden ölümlerinin önüne geçilmesi gibi önemli konularda da çalışmalar yürütmektedir.
TÜRKİYE MADEN-İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU
23-24 Şubat 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen 11. Olağan Genel Kurulunda yeniden Nurettin Akçul Genel Başkanlık görevine seçilmiştir. 11. Olağan Genel Kurulda yapılan değişiklikle Yönetim Kurulu üye sayısı beşe düşürülmüştür. Yeni yönetim Kurulu’nda Başkan Akçul ile birlikte Genel Başkan Yardımcısı Şeref Zeyrek, Genel Sekreter Tamer Küçükgençay, Genel Mali Sekreter Zekeriya Aydın ve Genel Toplu Sözleşme ve Mevzuat Sekreteri H. Hüseyin Gürbüz bulunmaktadır.
TÜRKİYE MADEN-İŞ SENDİKASI’NIN ULUSLARARASI ÇALIŞMALARI
Dünya çapında 50 milyondan fazla üyesi bulunan güçlü ve mücadeleci bir küresel işçi örgütü olan IndustriAll Küresel Sendikası üyesi olan Türkiye Maden-İş, aynı zamanda 16 Mayıs 2012 tarihinde de Avrupa federasyonlarını birleşerek 7 milyon Avrupa işçisini temsil eden IndustriAll Avrupa Sendikası’ na da üyedir.
IndustriAll Yönetim Kurulunda Başkan yardımcısı olarak Türkiye' den Türk-İş ve Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu asil üye olarak, Türkiye Maden İş Genel Başkanı Nurettin Akçul yedek üye olarak yer almaktadır.
Türkiye Maden İş Sendikası Sosyal adalet ilkeleri, evrensel insan ve çalışma haklarının korunması temelinde ILO uluslararası çalışma standartlarını sözleşmelerini kabul etmiş, tüm çalışmalarında ILO’yu referans olarak almaktadır.
TÜRKİYE MADEN-İŞ SENDİKASI TARİHİ
Türkiye Maden İşçileri Sendikası, "Türkiye Maden İşçi Sendikaları Federasyonu" adıyla, Zonguldak Maden İşçileri Sendikası, Zonguldak Maden Başçavuşları Sendikası, Zonguldak Maden Katipleri Sendikası, Tunçbilek Maden İşçileri Sendikası, Ergani Bakır Madeni İşçileri Sendikası, Armutçuk Maden İşçileri Sendikası ve Divriği Demir Çelik Kalkınma Sendikası tarafından 18 Ağustos 1958'de kurulmuştur.1960 yılında Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (Türk-İş) üye olmuştur.
1983 yılında çıkarılan yasalar ile milli tip örgütlenmeye geçildiği dönemde Türkiye Maden İşçi Sendikaları Federasyonu da, milli tipe dönüşerek "Türkiye Maden İşçileri Sendikası" (kısa adı Türkiye Maden-İş) adını almıştır. Önemli bir geçmişe sahip olan Türkiye Maden-İş Sendikası 61 yıldır emekçinin yanındadır.