"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2413 %0.07
37,0294 %0.02
2.311.888 %0.142
3.013,36 0,70
Ara
İşçi Haber Sendikadan Haberler Türkiye Yol-İş nedir? Türkiye Yol-İş Sendikası Başkanı kimdir?

Türkiye Yol-İş nedir? Türkiye Yol-İş Sendikası Başkanı kimdir?

Türkiye Yol-İş nedir? Türkiye Yol-İş Sendikası Başkanı kimdir? Türkiye, Yol, Yapı ve İnşaat İşçileri Sendikası ne gibi faaliyetlerde bulunmaktadır?

 

Türkiye Yol-İş Sendikası Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı olarak 13 numaralı İnşaat işkolunda örgütlenmiştir.  53 bini aşkın üye sayısıyla kendi iş kolunun en büyük sendikasıdır. İnşaat iş kolunda en çok üyeye sahip olan Türkiye Yol-İş Sendikası’nı tam adı Türkiye, Yol, Yapı ve İnşaat İşçileri Sendikası’dır.

Türkiye Yol-İş Sendikası uluslarası örgütler olan İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyonali (BWI), Avrupa İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (EFBWW), Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) ve Avrupa Kamu Hizmetleri Sendikaları Federasyonu (EPSU ) üyesidir.

 

TÜRKİYE YOL-İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU

 

Türkiye Yol-İş Sendikası Yönetim Kurulu’na  2008 yılında yapılan Olağanüstü Genel Kurul’dan bugüne Ramazan Ağar Başkanlık etmektedir. Yönetim Kurulu’da Ağar’ın yanı sıra Genel Başkan Yardımcıları İsmet Tan ve Bekir Avcı, Genel Sekreter Tevfik Özçelik, Genel Mali Sekreter Yusuf Doğan, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Mehmet Yolasığmazoğlu, Genel Eğitim Sekreteri Ahmet Kılıç ve Genel Mevzuat Sekreteri Recep Karakaşlı görev yapmaktadır.

 

TÜRKİYE YOL-İŞ SENDİKASI TARİHÇESİ

Türkiye Yol-İş Sendikası’nın tarihi 1950’li yıllara dayanır. Bu tarihlerde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kurulması ve yoğun karayolları çalışması ile bu iş kolunda sendikalaşma süreci başlar. İlk olarak 1952 yılında Diyarbakır Yol-İş Sendikası kurulur. Daha sonra 1952-963 yılları arasında 16 ilse Yol-İş Sendikası kurulur. Bu sendikalaşma 9 Eylül 1963 tarihinde Türkiye Yol-İş Federasyonu'nun kurulması ile yeni bir boyut kazanır.

1966 yılında kurulan Bursa ve Kastamonu Yol-İş Sendikaları da Türkiye Yol-İş Federasyonu’na katılır.

17 Ekim 1971'de İşkolları Yönetmeliği değiştirilince Yol işkolu olarak yeniden düzenlenir. 19 sıra numaralı işkolunda faaliyetini sürdürmeye başlayan Yol-İş Federasyonu, YSE'de, Bayındırlık Bakanlığı'na bağlı işyerlerinde yoğun bir örgütlenme çalışması başlatır ve büyük başarı sağlar. 28 Eylül 1972'de yapılan İşkolları Yönetmeliği değişikliği ile 18 ve 19 sıra numaralı işkolları birleştirilerek 18 sıra numarasında İnşaat işkolu kurulur. Sonrasında İnşaat işkolunda kurulu sendikalar Türkiye Yol-İş Federasyonu çatısı altında toplanır.

1980’li yılların başı  diğer sendikalarda da olduğu gibi Türkiye Yol-İş Federasyonu için de faaliyetlerin durdurulması gibi süreçlerden geçer. 1983 yılında yasa değişikliği ile milli tip sendikacılığa geçilir. Yol-İş Federasyonu yerini YOL-İŞ Sendikası'na bırakır. Sonrasında genel kurullarını yapan Federasyon üyesi sendikalar kendilerini feshederek Türkiye Yol-İş Sendikası'na katılırlar.

Türkiye Yol-İş Sendikası Jandarma teşkilatının yanı sıra ülkemizin her köşesinde üyeleri bulunan, inşaat işkolunda kurulu tek örgüttür.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *