"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2675 %-0.04
37,1075 %0.25
2.310.910 %0.51
2.999,70 0,23
Ara
İşçi Haber Siyaset Can Atalay'ın tahliye başvurusu mahkeme tarafından bir kez daha iptal edildi

Can Atalay'ın tahliye başvurusu mahkeme tarafından bir kez daha iptal edildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tahliye başvurusunu reddetti.

Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) vekilliğin düşürülmesine dair verdiği "yok hükmünde" kararını dikkate alarak, sorumluluğun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde olduğunu belirtti ve tahliye talebinin değerlendirilmesine yer olmadığına hükmetti.

Gazete Duvar'dan Can Bursalı'nın haberine göre, Gezi davası kapsamında tutuklu bulunan Atalay, milletvekili seçildikten sonra AYM'ye başvurdu. AYM, hak ihlali kararı verdikten sonra tahliye talebi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne gönderildi. Ancak, Yargıtay, Gezi davası hükmünü onaylayarak AYM'nin kararını tanımayı reddetti ve tahliye başvurusunu geri çevirdi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin verdiği karar, AYM'ye tekrar taşındı. AYM'nin verdiği ikinci hak ihlali kararı da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve ardından Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne iletildi, fakat Yargıtay bu kararı da tanımadı. Bu yüksek yargı krizi sonrası, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yazı gönderdi.

30 Ocak'ta TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ tarafından okunan kararla Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine karşı TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve DEM Parti milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Sezai Temelli ve Mehmet Rüştü Tiryaki, AYM'ye başvuruda bulundu.

Şubat ayında AYM, "karar vermesine yer olmadığı"na karar verdi ve gerekçeyi 1 Ağustos'a kadar açıklamadı.

KARAR HUKUKA UYGUN BULUNDU 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında şu ifadeler yer aldı:

"Anayasa Mahkemesi'nin 22/2/2024 tarihli kararın konusunun ise, TBMM Genel Kurulu'nun 30/1/2024 tarihli 54. Birleşiminde Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin 3/1/2024 tarihli ve E.2023/12611 sayılı yazısının Başkanlıkça okunmak suretiyle Genel Kurul'a bildirilmesi işlemine ilişkin olduğu, tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, hükümlü müdafiilerinin benzer taleplerinin daha önce değerlendirilerek karara bağlanmış olması ile talep dilekçesine konu Anayasa Mahkemesi kararının ise TBMM Genel Kurulu işlemine yönelik olduğu anlaşılmakla..."

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay'ın tahliye talebine ilişkin verdiği karara yapılan itirazı değerlendirdi. Mahkeme, itirazı da reddederek, verdiği kararın hukuka uygun olduğunu ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *