İŞÇİ HABER /
Türkiye, 31 Mart'ta Mahalli İdareler Genel Seçimi için sandık başına gidecek. Kamuoyunun yerel seçimler olarak da andığı büyük gün için partiler adaylarını açıklamayı sürdürüyor.
Son olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), açıklanmayan adayların belirlendiği son Parti Meclisi (PM) toplantısı sonrasında kriz yaşandı. Aday listesinde yer almayan iki belediye başkanı ve bir eski milletvekili istifa etti.
CHP'de İstanbul’un 11 ilçesi, Çankaya gibi kritik yerlerin olduğu 129 kişilik yeni aday listesi tansiyonun sık sık yükseldiği müzakereler sonrasında netleşti.
CHP'nin kalesi Ankara'nın Çankaya ilçesinde Genel Başkan Özgür Özel’in avukatı olan PM üyesi Hüseyin Can Güner aday gösterildi.
Hatay'da ise vatandaşların tepkilerinin ardından Lütfü Savaş'ın adaylığının yeniden tartışılması bekleniyordu. Ancak Parti Meclisi'nden bu konuda bir karar çıkmadı.
CHP'de Parti Meclisi'nin yeni aday listesini açıklamasının ardından partinin öne çıkan isimleri arasında yer alan Gürsel Tekin ile mevcut belediye başkanlarından Akif Kemal Akay ve Soner Çetin, Genel Merkeze sert eleştiriler yönelterek istifalarını açıkladı. İstifaların sürmesi beklenen partide yönetimin 'kendi çıkarlarını korumak için hareket ettiği' suçlamalarının yöneltilmesi dikkat çekti. Partinin yerel seçimler öncesi karşılaştığı bu suçlamalarla nasıl baş edeceği ise merak ediliyor.
GÜRSEL TEKİN SERT ELEŞTİRİLERLE İSTİFA ETTİ
Eski CHP Genel Sekreteri ve eski İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, isimlerin netleşmesinin ardından istifasını ilk açıklayan isim oldu. Tekin'in ismi Esenler için geçerken Tekin'in Kadıköy adaylığını talep ettiği iddia ediliyordu. Tekin listede yer almamasının ardından istifa metninde CHP'yi şu sözlerle eleştirdi:
"Hiçbir objektif koşul, liyakat ve ehliyetin olmadığı, parti içi hemşehricilik, gruplaşma, ekipleşme ilişkileri ile makam ve mevkilerin dağıtıldığı, partiye emek veren, partinin iktidar olması için çalışan insanların dışlandığı, Türkiye'de de iktidar mücadelesi yerine parti içi iktidar mücadelesinin yeğ tutulduğu, parti hukukunun ve partimiz emekçilerinin haklarının yok sayıldığı, Genel Merkezin kendi açıkladığı kural ve talimatlara bile uymadığı, parti hukukuna ve açıklamalarına güvenerek emek sarf eden insanların emeklerinin gasbedildiği, ideoloji, ilke veya düşünce ile oluşan yoldaşlık ruhu yerine ahbap-çavuş, eş, dost, akraba ilişkilerinin her düzeyde belirleyici olduğu bir yapı haline dönüşmüştür"
ADANA'DAKİ MEVCUT 2 İLÇE BAŞKANI DA İSTİFA ETTİ
Adana'da mevcut Seyhan ve Çukurova belediye başkanları da istifa eden isimler arasında yer aldı. Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ve Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de istifalarını sosyal medya sitesi X (Twitter) üzerinden kamuoyuna duyurdu.
"TEK AMAÇLARI KAMUSAL KAYNAKLARI YAĞMALAMAK OLAN YÖNETİCİLERİN AHLAK DIŞI YOLLARLA İŞGAL ETTİĞİ..."
CHP'ye eleştiriler yönelten Akif Kemal Akay'ın şu ifadeleri dikkat çekti:
“Emeğe değer veren, hemen her alanda üretim yapan, ürettiğini ve diğer kaynakları en verimli şekilde kullanan, muhtaçlara yaptığı paylaşımlarda hiçbir şekilde kimlik ayrımı yapmayan, başarısı tüm kamuoyu tarafından kabul edilen bir başkana tahammül edemeyen, tek amaçları kamusal kaynakları yağmalamak olan yöneticilerin ahlak dışı yollarla işgal ettiği, 55 yıl hemen her alanında onurla ve gururla hizmet verdiğim Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa ediyorum.”
"SADECE KENDİ PARTİ İÇİ İKTİDARLARINI KORUMAYA YÖNELİK TAKTİKLER GELİŞTİRMEYE ÇALIŞTIĞINI..."
31 Mart seçimleri için yeniden aday gösterilmeyen Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de istifasında CHP'ye eleştirilerini öne çıkardı:
“Önce yerelde, ardından genelde iktidarı hedeflemesi gerekirken Cumhuriyet Halk Partisi mevcut yönetiminin sadece kendi parti içi iktidarlarını korumaya yönelik taktikler geliştirmeye çalıştığını kaygıyla izlemekteyiz. Bunu son aday belirleme yöntemlerinde de net bir şekilde gördük.”