"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2965 %-0.01
37,0546 %0.09
2.288.892 %-1.294
2.997,47 0,16
Ara
İşçi Haber Siyaset İmamoğlu'ndan iddialı sözler: CHP değişecek ve Türkiye de değişecek

İmamoğlu'ndan iddialı sözler: CHP değişecek ve Türkiye de değişecek

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığı tarafından düzenlenen "Tüzük Kurultayı Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Halk Partisi'nin değişiminin Türkiye'nin de değişimini getireceğini vurguladı. İmamoğlu, "Partimizin daha demokratik, katılımcı ve kapsayıcı bir yapıya dönüşmesi kaçınılmazdır" dedi.

CHP İstanbul İl Başkanlığı, demokrasi, insan hakları ve toplumsal cinsiyet konularında çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla Haliç Kongre Merkezi'nde bir çalıştay düzenledi. Programa, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, ilçe başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İmamoğlu, siyasi partilerin demokratikleşmesinin ülkenin demokratikleşmesine katkı sağlayacağını belirtti. İmamoğlu, "Bu erimiş ve sıkıntı çeken siyasi partilerin var olduğu ortamda bizim mevcut durumumuzla övünmeye veya gurur duymaya asla tahammülümüz olamaz. Bu gerçeği görerek önümüze bakmalıyız. Geçtiğimiz yıl partimizin 100. yılını kutladığımız etkinlikte, 'Cumhuriyet Halk Partisi değişirse Türkiye değişir' demiştik. Bu anlamda çok net ifade edeyim Cumhuriyet Halk Partisi değişecek ve Türkiye de değişecek. Bu sürecin, bu yolculuğun başka bir sonucu olmaz, olamamalıdır." ifadelerini kullandı.

"CHP'NİN BİRİNCİ PARTİ OLMASI BENİ MUTLU ETTİ"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, muhalefetin kriz dönemlerinde vatandaşlar tarafından bir alternatif olarak görülmemesinin parti içinde ciddi şekilde ele alınması gerektiğini belirtti. İmamoğlu, "2023 seçimlerinde yaşadığımız tablo, bizi farklı düşünmeye ve yeni yaklaşımlar geliştirmeye zorlamalıdır. Seçim sonrası, aynı yöntemlerle farklı sonuçlar alamayacağımızı acı bir şekilde dile getirmiştim. Şimdi, bu çabalarımızın parti içinde yankı bulması ve bu sürecin başlaması beni çok sevindiriyor. Yerel seçimlerde CHP’nin en yüksek oyla birinci parti olması da beni ayrıca mutlu etti" dedi.

İmamoğlu, kalıcı politikalarla yeni bir vizyon sunmanın zorunlu olduğunu belirterek, "Cumhuriyet Halk Partisi’ne bu konuda büyük sorumluluklar düşüyor. Partinin, kendi iç yapısından başlayarak daha demokratik, katılımcı ve kapsayıcı bir hale gelmesi elzemdir" ifadelerini kullandı.

"TÜZÜK KURULTAYI ÖNEMLİ BİR ADIM"

Eylül ayında başlatacakları tüzük kurultayının, değişim hareketinin kalıcılaşması için önemli bir adım olduğunu ifade eden İmamoğlu, İstanbul gibi büyük bir şehirde bile siyasete katılımın azalmasının dikkate alınması gerektiğini ve bu durumu aşmak için vatandaşlarla daha güçlü bağlar kurulması gerektiğini vurguladı.

ÇELİK: İSTANBUL'UN GÖRÜŞLERİNİ TAŞIYACAĞIZ

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de "Tüzük Kurultayı Çalıştayı"nda açıklamalarda bulundu. Çelik, "Genel Merkezimizin Ankara’da oluşturduğu tüzük komisyonuna İstanbul’un sesini ve önerilerini ileteceğiz" dedi.

Çelik, tüzük komisyonunun Türkiye’nin 81 ilinden gelen önerileri değerlendireceğini ve bu sürecin en önemli adımlarından birinin bugün atıldığını belirtti. Siyasi parti tüzüklerinin, parti içi hukuku düzenleyen metinler olmasına rağmen, yalnızca parti içini ilgilendiren bir mesele olmadığını vurgulayan Çelik, çalıştayın bu açıdan da büyük önem taşıdığını söyledi. Kurultay sonrası oluşturulacak parti programını daha geniş bir zamana yaymak istediklerini de ekledi.

Çelik, şunları söyledi:

"Burada sivil toplum kuruluşlarıyla, fikir kuruluşlarıyla, sendikalarla, meslek örgütleriyle ve akademiyle olan ilişkimizi daha samimi, daha sürdürülebilir bir hale getirmek istiyoruz. Bu toplantılarla sınırlı kalmadan önümüzdeki özellikle parti programını, yani Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Türkiye’yi nasıl yöneteceğinin şekillendirileceği parti programında çok daha geniş zamanlarda, çok daha etkin çalıştaylar yapmayı planlıyoruz. Bir örnek verecek olursak bugün burada sendikaların sadece çatı örgütlerinin temsilcileri var ama parti programını oluştururken o sendikaların çatı örgütlerinin yanı sıra her iş kolunda, her alanda katılımcılarıyla çalıştaylar yaparak parti programımızı şekillendirmek istiyoruz. Meslek örgütlerinin bugün burada sadece çatı kuruluşlarının temsilcileri var ama çok çeşitli iş kollarıyla, o çatı örgütleri altındaki diğer meslek örgütlerinin tüm katılımcılarıyla çok çeşitli çalıştaylar yaparak parti programını şekillendirmek istiyoruz."

"KATILIMCI YÖNETİM ANLAYIŞINI BİRLİKTE ORTAYA ÇIKARTMAK İSTİYORUZ"

Özgür Çelik, kürsüdeki konuşmasının ardından gazetecilerin kurultay ve çalıştayla ilgili sorularını yanıtladı.

“İstanbul’un Sesi” internet sitesi aracılığıyla her kesimden görüş ve öneri toplanmasına ilişkin bir soruya ise Çelik şu şekilde yanıt verdi:

“İstanbul’un 39 ilçesinde tüzük çalıştaylarımızı ve danışma kurulu toplantılarımızı gerçekleştirdik. 39 ilçede birer tüzük komisyonu oluşturduk. Onlar 39 ilçede çalışmaları yürüttüler. Sonrasında ‘İstanbul’un Sesi’ isimli bir dijital platform açtık. O dijital platformdan hem üyelerimizin hem İstanbul halkının katılımını ve önerilerini tüzüğe yönelik toparlamış olduk. Birinci gününde bin 500, bugün itibarıyla 3 binin üzerinde katılım oldu. 10 binin üzerinde insan internet sitemizi ziyaret etti. Şu anda 3 binin üzerinde görüş ve öneriler var.

Bugün de bu çalıştayı sivil toplum kuruluşlarıyla, düşünce kuruluşlarıyla, sendikalarla, meslek örgütleriyle, akademisyenlerle, kadın ve gençlik örgütleriyle ve insan hakları mücadelesi konusunda çalışmalar yapan çok çeşitli kurumlarla beraber gerçekleştiriyoruz. Bu çalıştayın şöyle bir önemi var. Biz önümüzdeki süreçte tüzük kurultayını tamamladıktan sonra bir parti programı çalıştayı başlatacağız ve yerel yönetimlerde temel ilkeler konulu bir çalışma başlatacağız. Sivil toplum kuruluşlarıyla hem o parti programını birlikte şekillendireceğiz hem yerel yönetimlerde temel ilkeleri birlikte şekillendireceğiz. Sivil toplum kuruluşlarıyla, sivil toplumla ve toplumun her kesimiyle sürekli ve sürdürülebilir bağlar oluşturmak istiyoruz. Bunu sadece bu tüzük çalıştayını ya da yerel yönetimler çalıştayını şekillendirmek için değil, aslında CHP iktidarında hem sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla, kadın, gençlik örgütleriyle, hayatın her alanında çalışma yapan kurum ve kuruluşlarla, düşünce kulüpleriyle ve üniversitelerle Türkiye’yi birlikte yönetmek istiyoruz. Bir katılımcı yönetim anlayışını birlikte ortaya çıkartmak istiyoruz.”

"RAPORA DÖNÜŞTÜRÜP ANKARA'YA GÖTÜRECEĞİZ"

Çalıştay sonucuna dair de değerlendirmelerde bulunan Çelik, şunları ifade etti:

"İstanbul’da 60 sivil toplum kuruluşu ama sivil toplum kuruluşlarının çatı örgütleri... Örneğin sendikaların çatı örgütlerini davet ettik. Sadece çatı örgütleri var. İstanbul'un 39 ilçesinden gelen tüzük komisyonumuz burada Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüzüğüne yönelik maddeleri teker teker değerlendiriyorlar. Hem sivil toplum kuruluşları hem akademisyenler önerilerini sunuyor. Daha demokratik bir tüzük için geçmişten bugüne kadar onların yaptığı çalışmalar var çok çeşitli alanlarda. O tecrübelerini ve deneyimlerini aktarıyorlar. Daha demokratik bir tüzüğün ortaya çıkması için sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerilerini bizim 39 ilçeden gelen tüzük komisyonundan değerlendirmelerle örtüştürüyoruz. Buradan bir rapor, bir sonuç çıkartacağız. Çok profesyonel bir çalıştay şu anda burada gerçekleşiyor. Biz bu konuda Reform Enstitüsü’nden de destek aldık. Raporunu da birlikte yazmış olacağız. Bu çalıştayın sonucunda sadece bu çalıştayla sınırlı kalmayacak tüzüğe yönelik çalışmalarımız. Bu çalıştayın sonuçlarını 24 Ağustos’ta İstanbul’un seçili tüm kadrolarıyla ve delegelerimizle büyük bir toplantı yapıp hem bu ana kadar ortaya çıkan sonuçları hem de seçili kurullarımızın, delegelerimizin önerilerini toparlayacağız. Ayın 26’sında tüm bu çalışmaları bir rapora dönüştürüp Ankara’ya götüreceğiz ve tüzük komisyonuna İstanbul’un sesini yansıtmış olacağız."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *