"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9568 %0.03
42,0244 %1.9
3.787,21 % -1,03
3.105.959 %-5.382
İşçi Haber Siyaset Kırmızı kitap nedir? Türkiye'nin gizli anayasasında yeni gelişmeler

Kırmızı kitap nedir? Türkiye'nin gizli anayasasında yeni gelişmeler

Türkiye'nin gizli anayasası olarak bilinen Kırmızı Kitap, 2024 yılı için güncelleniyor. İç ve dış tehditleri belirleyen bu kritik belge, güvenlik politikalarını yeniden şekillendiriyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye'nin yalnızca tek bir anayasası olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Devletin, gizli bir anayasa olarak nitelendirilen ve güvenlik stratejilerini içeren bir başka önemli belgesi daha mevcut: Kırmızı Kitap.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi olarak bilinen ve halk arasında "Kırmızı Kitap" olarak anılan belge, güncellenmek üzere gündeme geldi. Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği, belgeyi yeniden düzenlemek için gerekli adımları atmaya başladı. Bakanlıklardan ve ilgili kuruluşlardan da görüşler istenmeye başlandı.

Peki, Kırmızı Kitap nedir? İçeriği ve özellikleri hakkında merak edilen her şey…

Kırmızı Kitap Nedir?

Kırmızı Kitap, Türkiye’nin gizli anayasa belgesi olarak kabul ediliyor. 1982 Anayasası ile kurulan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından hazırlanan bu belge, devletin iç ve dış tehdit algılamalarını içeriyor. Belge, devletin devamı için gerekli güvenlik önlemlerini, planları ve millî faaliyetleri belirler.

Kırmızı Kitap’ın gizliliği, kamuoyunda bu ismin kullanılmasına neden olmuştur. Belge, devletin güvenlik stratejilerinin temelini atar ve anayasa ile uyumlu şekilde milli çıkarlar doğrultusunda şekillendirilir.

Kırmızı Kitap İçeriği ve Özellikleri

 İç ve dış tehditler olmak üzere iki ana bölümden oluşur Kırmızı Kitap. Zaman içerisinde, tehditlerin değişen yapısına göre içeriğinin sıkça güncellendiği bilgisi bulunmakta. Bu belge, önce MGK’da kabul edilir, ardından Bakanlar Kurulu'ndan onay alır. Dikkat çeken bir başka özellik, Meclis'in bu belgeye aykırı yasalar çıkartamayacak olmasıdır.

2024 yılına ait güncellemede, Akdeniz, Orta Doğu ve Afrika’daki gelişmelerin ele alınması bekleniyor. Küresel değişimlerle birlikte, yeni tehdit unsurlarına dair önemli düzenlemeler yapılacak.

Bugün, Kırmızı Kitap'ta yapay zeka, siber güvenlik gibi güncel tehditler ve küresel güvenlik dinamikleri gibi konuların da yer alması bekleniyor. Türkiye'nin iç ve dış güvenlik stratejileri yeniden şekillenecek ve dünya üzerindeki jeopolitik gelişmeler ışığında güncel tehditler değerlendirilecek.