"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2680 %0.01
37,0471 %0.06
2.305.815 %0.933
3.023,96 -0,13
Ara
İşçi Haber Spor Göründüğü gibi değil: Fenerbahçe'nin U.S Gilloise sınavı

Göründüğü gibi değil: Fenerbahçe'nin U.S Gilloise sınavı

Fenerbahçe'nin Konferans Ligi son 16 turu play-off turundaki rakibi U.S Gilloise'yi analiz ettik. Görünürde kolay olan rakip, çantada keklik değil.

İŞÇİ HABER - ALİ ÇETİN/

FENERBAHÇE’NİN KONFERANS LİGİ’NDEKİ YOLU

Şu anda Avrupa’da tek temsilcimiz Fenerbahçe, Konferans Ligi’nde son 16 turunda Belçika’nın son 3 sezona damga vuran ekibi U.S Gilloise eşleşmişti.

AA-20240110-33404416-33404404-FENERBAHCE_TUMOSAN_KONYASPOR

Sezona Konferans Ligi’ni alma hedefiyle başlayan Fenerbahçe, grup aşamasına kalmak için eleme turlarında sırasıyla Zimbru, Maribor ve Twente’yi eledi.

Grup aşamasında Spartak Trnava, Ludogorets ve Nordsjaelland ile eşleşen Fenerbahçe, grubunu lider bitirmiş ve doğrudan son 16 turuna kalmıştı.

U.S GİLLOİSE NASIL BUGÜNLERE GELDİ?

Belçika’da son yıllara damga vuran U.S Gilloise, birçok takıma örnek olacak bir yapılanma sistemiyle başarılı oldu.

2020-2021 sezonunda Belçika’nın bir alt liginde bulunan ekip, 2021-2022 sezonunda üst lige yükseldi.

2021-2022 sezonunda, yani lige ilk yükseldiği sezonda ligin normal süresini lider bitiren ekip, Şampiyona Grubu’nda şampiyonluğu kaybetmişti.

Çok nadir rastalanabilen bir durum bu çünkü kendileri adına sürdürülebilir bir başarı oldu. Türkiye Ligi’nde asansör diye tabir ettiğimiz takımlar varken U.S Gilloise, lige yükselip normal sezonu önde bitiriyor. Son 3 sezondur Belçika Ligi’ne damga vuruyor.

IMG_8352

Geride bıraktığımız sezon ise U.S Gilloise, ligin normal süresini Genk ile aynı puanda bitirmişti. İlk iki sırayı 75’er puan ile bu iki ekip paylaşıyordu. Bu kez ise Şampiyona Grubu’nda son maçta şampiyonluğu kaçırdı.

Şampiyonlar Ligi eleme turunda ise Rangers’e elenerek kendini UEFA Avrupa Ligi gruplarında buldular.

UEFA  Avrupa Ligi’nde ise yer aldığı grubu lider tamamlayıp bir üst tura yükseldi.

Son 16 turunda Union Berlin’i geçen U.S Gilloise, çeyrek finalde kendi Bayer Leverkusen’in rakibi olarak buldu.

Almanya’da oynanan maçta beraberliği cebine koyup dönen U.S Gilloise, Xabi Alonso’nun takımına sahasında 4-1 mağlup olarak Avrupa serüvenine veda etti.

Her geçen sene üzerine daha da koyan U.S Gilloise, bu sene çıtayı daha da yükseltti. Belçika ekibi, ligde en yakın rakibi Anderlecht ile 8 puan fark yaptı. Şampiyonluğa ulaşmak isteyen U.S Gilloise, Avrupa serüveninde ise bu sene de olumlu işler yapıyor. UEFA Avrupa Ligi’nde Liverpool’un da bulunduğu grubu 3. sırada bitirerek yoluna Konferans Ligi’nde devam etti. Gruplarda Liverpool’u da mağlup etmesi çok ses getirmişti.

Konferans Ligi son 16 play-off turunda 2022 yılının UEFA  Avrupa Ligi şampiyonu E. Frankfurt’u, Almanya’da eleyerek gruplara kaldı.

Bu eşleşmeyi geçmesiyle beraber de Fenerbahçe’nin rakibi oldu.

Yoluna Belçika Kupası’nda da devam eden U.S Gilloise, finale yükseldi ve Antwerp’in rakibi oldu.

Finale yükselirken de Club Brugge ve Anderlecht gibi Belçika Ligi’nin lokomotif takımlarını saf dışı bıraktı.

NELERİ DOĞRU YAPIYORLAR?

Gençleşme hamleleri ile doğru temelleri atarak yoluna devam ediyor. Bu sezon kadrosunda 30 yaş ve üzeri sadece 4 futbolcu var, bunlardan ikisi kaleci. Yaş ortalamaları çok genç ve bu sebeple de mücadele güçleri yüksek. Başarıya aç, kendini ispat etmek isteyen bir kadro yapısı da var.

Tam bir deplasman takımı, liginde son 3 sezonun deplasman lideri. Fenerbahçe adına en zorlayıcı etken bu olabilir. Fenerbahçe’nin ilk maçta alacağı beraberlik bile bizim nazarımızda turu geçmek için yeterli olur dersek yanılgıya düşebiliriz.

Deplasmanda panik yapmadan istedikleri skoru alabilecek bir yapıları var.

Genellikle 3’lü savunma ile oynuyorlar, Liverpool’u da bu şekilde mağlup ettiler. Hızlı hücum çıkışları da oluyor.

Önde oynamayı da seviyorlar. Liverpool’a karşı maç boyu 15 şut attılar. Maç boyunca 2.31 gibi ciddi bir gol beklentisi ile oynadılar.

Pres gücü de yüksek bir takım. Kadrosunda bulunan genç oyuncular sayesinde böyle bir avantajları da var.

Ayrıca onlara karşı disiplinden uzak oynarsanız size zorluk çıkartabilirler. 90 dakika aynı ciddiyet ile oynanması lazım çünkü rakiplerine maçı erken kopartma şansı vermiyor. Genç, dinamik ve fiziksel açıdan da iyi olan kadrosuyla beraber maç esnasında oyundan kopmuyorlar.

FENERBAHÇE’NİN AVANTAJLARI NEDİR?

Fenerbahçe’nin kadro yapısı rakibine göre daha tecrübeli. Tadic, Dzeko, Livakovic, Fred, Cengiz Ünder gibi tecrübeli oyuncuların kadroda olması Fenerbahçe’nin en büyük avantajı olacaktır. Özellikle de Fred’in sakatlığını atlatıp takıma dönmesi bu eşleşme de Fenerbahçe adına çok büyük bir avantaj olacaktır.

Kağıt üzerinde kolay gibi gözüken eşleşmede Fenerbahçe, yanılgıya düşmemeli. Rakip olarak en dişli takımlardan birisiyle eşleşti.

Kolay gol atabilen ve hızlı hücuma çıkabilen bir rakiple eşleşen Fenerbahçe’de savunma kurgusu da bu turda çok belirleyici olacaktır.

Avrupa’da oynama tecrübesi olarak zayıf gibi gözüken bir rakip olsa da her sene daha da iyiye giden bir takım olması da bir gerçek. Her sene üzerine koyarak gelen U.S Gilloise, bu sezon da Konferans Ligi’ni almayı hedefliyor.

Onlar açısından da Fenerbahçe ile eşleşmeleri kupada gidecekleri yolu görmek için bir referans olacaktır.

Temsilcimiz Fenerbahçe’de güçlü kadro yapısıyla kupaya ulaşmak isteyecek.

TURU GEÇEN TAKIMI HANGİ AŞAMALAR BEKLİYOR?

Avrupa’nın kulüp düzeyinde en değerli 3. organizasyonu olan Avrupa Konferans Ligi, bu sezonla beraber 3. kez oynanıyor. 2022’de Roma, 2023’te ise West Ham United bu kupayı müzesine götürmüştü. Sezon başındaki planlamasını da bu kupayı almak üzerine kuran Fenerbahçe, U.S Gilloise’yi geçtiği takdirde çeyrek finale yükselecek. Çeyrek finalden sonra yarı final ve daha sonrasında da kupayı almak için finale çıkmayı hedefleyen Fenerbahçe, son 8 takım arasına kalmak için mücadele edecek.

IMG_8354

Bu sezon Konferans Ligi’nde önemli rakipler de var: Ajax, Aston Villa, Molde, Club Brugge, Lille, Olympiakos, Fiorentina, D. Zagreb, PAOK gibi Avrupa’da oynama tecrübesi olan takımlar var.

KONFERANS LİGİ’NE KİMLER KATILABİLİR?

Bir önceki sezonun UEFA Konferans Ligi şampiyonu, UEFA Avrupa Ligi grup aşamasına katılacaktır. UEFA Şampiyonlar Ligi'nin ön eleme ve birinci eleme turunda elenen takımlar, UEFA Konferans Ligi'ne katılacaktır. UEFA Avrupa Ligi'nin grup aşamasından önce elenen takımlar UEFA Konferans Ligi'ne katılacaktır.

TÜRKİYE’DEN KONFERANS LİGİ’NE KİMLER KATILABİLİR?

Türkiye Kupası'nı kazanan takım, UEFA Avrupa Ligi'ne katılma hakkı elde edecek ilk ekip olurken, lig 3.'sü ise UEFA Avrupa Ligi'nde oynayacak ikinci temsilci olacak. Sezonu 4. sırada tamamlayan takım ise UEFA Avrupa Konferans Ligi'ne gidecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *