Kuzeybatı Suriye'de, Kayseri'de Suriyelilere yönelik saldırılar nedeniyle protesto düzenlendi. Göstericiler protesto sırasında direklere asılı Türk bayraklarını indirdi, Türk tırlarına saldırılar düzenledi.

Edinilen bilgiye göre, Suriye'ye yardım götüren Türk plakalı tırlar, Suriyeliler tarafından ateşe verildi. Tır şoförleri de araçtan indirilerek darp edildi. Suriye'de bulunan Mare Emniyet Müdürlüğü'ndeki Türk bayrağı, tekbirler eşliğinde yerinden söküldü. Sosyal medyada yayınlanan görüntüler büyük tepkiye neden oldu.

Dün gece Kayseri'de Suriyelilere yönelik yaşanan olaylar sonrası bugün de Suriye'nin Fırat Kalkanı operasyonu ile kontrol altına aldığı bölgelerde karışıklık çıktı.

Suriye’deki sebze ve meyve halinde Türkiye'den gelen tırlara, provokatör bir grup tarafından saldırı düzenlendi.

Türkiye plakalı araçlar, bölgede bulunan yerel halk tarafından "Yallah" sloganlarıyla kovulmaya başlandı.

Türkiye'den geldiği için taşlanan tırlardan bazıları da ateşe verildi.

Azez'de bulunan PTT'nin Türk çalışanları, ofislerden çıkarılarak PTT binası kapatıldı.

Afrin'de emniyet güçlerine ait zırhlı bir araç saldırıya uğradı.

Suriye'de Öncüpınar sınır kapısında, harekat bölgelerine elektrik sağlayan dağıtım şirketinde, El-Bab'da mültecilerin bulunduğu Şamrak kampında ve Mare şehrindeki emniyet müdürlüğünde Türk bayrakları indirilip parçalandı.

Gösteriler sırasında karakola ve PTT binalarına saldıran gruplardan kimileri Türk bayraklarını ateşe verirken, olaylar sırasında kameralara yansıyan görüntülerde, bazı kişilerin ateş açtığı kaydedildi.

Göstericiler, ayrıca bölgedeki tüm sokaklardan Türk bayraklarının indirilmesini ve Suriye Arap Cumhuriyeti'ne karşı kendilerini temsil eden üç yıldızlı bayraklarının asılmasını talep etti. 

Emnyet güçleri, Türk bayrağını indirmeye çalışan Suriyeli isyancılara havaya ateş açarak karşılık verdi.

OLAYLARIN PERDE ARKASINDA NORMALLEŞME SÜRECİ Mİ VAR?

Suriye'de büyüyen olayların arkasında dün Kayseri’de yaşanan olayların yanında Esad rejimi ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeniden kurulma ihtimali ve son dönemde başlayan 'normalleşme' sürecinin yarattığı rahatsızlık olduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Sayın Esed" çıkışı sonrası Ankara-Şam hattında görüşmelerin yeniden başlayacağı iddia edildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın "Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlayacak ve garanti edecek Türkiye ile ilişkilerimizi normalleştirecek tüm inisiyatif ve girişimlere açığız" sözleri hatırlatılarak "Suriye ile diplomatik ilişkiler kurulur mu?" sorusuna şu şekilde yanıt vermişti:

"Kurulmaması için hiçbir sebep yok. Geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde birlikte hareket ederiz. Ve Suriye’nin içişlerine karışmak gibi bir derdimiz olamaz. Suriye halkı bizim kardeş halklar olarak beraber yaşadığımız bir topluluk. Biz Suriye ile ilişkilerimizi geçmişte çok çok canlı tuttuysak, ailece görüşmelere varıncaya kadar biliyorsunuz sayın Esed’le biz görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur."

“TÜRKİYE, BU ASALAKLARDAN İZİN ALACAK DEĞİLDİR”

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, sosyal medya hesabından Suriye’de yaşanan olaylara ilişkin bir görüntü paylaşarak, “Siz bizi Beşar Esad’a sattınız. İster misiniz bizde sizi PKK’ya satalım” diye bağırıyor. Özetle Türkiye’ye Beşar Esat ile görüşmenize izin vermeyiz diye bu olayları çıkarıyorlar. Türkiye Şam ile görüşmek için yıllardır beslediği bu asalaklardan izin alacak değildir.” Açıklamasında bulundu.

SURİYE GEÇİCİ HÜKÜMETİ İTİDAL ÇAĞRISINDA BULUNDU

Suriye Geçici Hükümeti, yaşanan olayların ardından, “Komşu ülkelerde Suriyeli sığınmacılara yönelik saldırılar ve nefret eylemleri” hakkında yazılı açıklama yaptı.

NE OLMUŞTU?

Kayseri’nin Melikgazi ilçesi Danişmentgazi Mahallesi'ndeki Suriye uyruklu bir kişinin yaşça küçük bir kız çocuğuna taciz ettiği iddiaları hafta sonu ortaya atıldı.

Anadolu Ajansı, mahallede pazar yerinde bulunan tuvalette Suriye uyruklu İ.A'nın (26) amcasının kızı 7 yaşındaki Suriyeli M.A'ya cinsel istismarda bulunduğunun iddia edildiğini bildirdi.

İddia sonrası Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.

Diplomatik gerginlik: Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı Diplomatik gerginlik: Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı

Kayseri Valiliği ise Suriyeli olduğu belirtilen şüphelinin, “Suriye uyruklu bir çocuğa yönelik taciz sonrası” gözaltına alındığını belirtti. Şüpheli daha sonra tutuklandı.

Ancak iddianın kent sakinleri arasında yayılması Suriyeli göçmenlere yönelik öfkeyi körükleyerek infiale neden oldu.

Haberin duyulması sonrası, sokağa inen bazı kalabalık gruplar belli noktalarda toplandı.

Sosyal medyada, bazıları göçmen karşıtı slogan atan grupların sokaklarda yürüdüğü videolar paylaşıldı.

Eskişehir Bağları gibi Suriyelilerin yoğunlukta olduğu bilinen bölgelerde, işyerleri ve araçlar ateşe verildi ya da zarar gördü.

Gece sokağa dökülen mahallelilerin bazı dükkanları ateşe verdiği, bazıları araçları da parçaladığı görüntüler sosyal medyada yoğun olarak paylaşıldı.

Editör: Elif Zülfigaroğlu