Taşeron işçilerinin kadroya geçişi için yeni gelişmeler yakından takip ediliyor. Kamuda kadro, iş ve kıdem konusunda sorunların yaşandığı taşeron işçilerinin mağduriyeti son erecek. 

Devlet Sert'ten basın açıklaması! Tayin yasağına tepki Devlet Sert'ten basın açıklaması! Tayin yasağına tepki

Meclis'in açılmasıyla beraber yoğun bir gündem söz konusu. Emeklilik, asgari ücret derken taşeron işçileri konusu da Meclis'e taşınacak. 

BELEDİYE ŞİRKET İŞÇİLERİ DE KADRO İSTİYOR!

Nasıl TYP'liler mağdursa bir o kadar da belediye taşeron işçileri de mağdur. Belediyelerde taşeron olarak çalışan binlerce kişi son yapılan kadro düzenlemesinden yararlanmak istiyor. Şu anda taşerona kadro konusunda hem TYP'liler hem de belediye şirket işçileri kapsam dışıdır.

Konu hakkında henüz açıklama gelmedi. Belediye şirket işçilerine yönelik açıklama geldiği anda detaylara iscihaber.net üzerinden ulaşabilirsiniz...

TYP NEDİR, AÇILIMI NE?

TYP'nin açılımı Toplum Yararına Program'dır. İŞKUR üzerinden yapılan işçi istihdamı olarak bilinir. İstihdam edilen kişi en fazla 9 ay süresinde görev yapar ve iş bitimi halinde kadrosuz kalır. 9 ay boyunca ise asgari ücret alır. İşsiz kaldığında ise henüz 12 ay bitirilmediğinden herhangi bir kıdem tazminatı veya farklı bir işçi hakkından faydalanamaz.

Toplum Yararına Programlar kapsamında 9 aylık bir program dahilinde görev alan çalışanlar, sürekli çalışma hakkı ve güvence istiyor. 

Ekonomik şartların zorlaştığı şu dönemde yeni bir iş bulmak oldukça zor. Bu nedenle Toplum Yararına Programlar ( TYP) hem işsizler için geçici bir çözüm olmuştur. TYP işçileri Twitter ve sosyal medya platformları üzerinden etkinlikler düzenleyerek seslerini duyurmaya çalışıyor. Kadro ve süreklilik isteyen TYP işçileri, geçici ve dönemsel işçi değil de kalıcı işçi olmayı talep ediyorlar. 

"MEMUR KADROLARINA GEÇMEK İSTİYORUZ"

Temizlik, çaycılık, garsonluk, aşçılık, bahçıvanlık, kalorifer ateşçiliği, bulaşık yıkama, çamaşır yıkama gibi amiri tarafından verilen işleri yaptıklarını söyleyen Yardımcı Hizmetler Sınıfı Platformu, sayılarının yaklaşık 110 bini bulduğunu belirtti. Platformdan yapılan açıklamada, "Birçok kamu kurumunda temizlik, çaycılık ve buna benzer işler taşerondan kadroya geçirilen 4/D sürekli işçiler eliyle görülmektedir. YHS personelleri olarak amir, müdür kadrosu istemiyoruz.YHS çalışanları olarak şef, amir, müdür kadrosu istemiyoruz sadece bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak kanun düzenlenmesiyle sınavsız eğitim durumlarımıza uygun GİH (Genel İdari Hizmetler) ve THS (Teknik Hizmetler Sınıfı) memur kadrolarına geçiş yapmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

TAŞERONA KADRO NE ZAMAN VERİLECEK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Toplu sözleşme, iş kanunu, toplu sözleşme kanunu, sendika kanunu gibi bütün çalışma hayatının yasal mevzuatında köklü bir reforma ihtiyaç var.

Onunla ilgili de bütün hazırlıkları yaptık. Bir akademi kurulu kurduk. Çalışmayı önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz" ifadesini kullanmıştı.