"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2549 %0.1
37,1235 %0.27
2.302.683 %-1.64
3.016,66 0,81
Ara
İşçi Haber Teknoloji Aileler dikkat: İnternet bağımlılığı küçük çocuklarda büyük riskler taşıyor!

Aileler dikkat: İnternet bağımlılığı küçük çocuklarda büyük riskler taşıyor!

Ailelerin dikkat etmesi gereken önemli bir konu var. İnternet bağımlılığı, özellikle küçük yaştaki çocuklar için ciddi riskler taşıyor.

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Psikiyatri Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Kadir Özdel, internet bağımlılığına yönelik başvurularda gözlemlenen artışın aileler için endişe verici olduğunu belirtti. Özdel, çocukların yaş küçüldükçe bağımlılık riskinin daha da büyüdüğünü vurgulayarak, ailelerin bu durumu dikkate alması gerektiğini ifade etti.

İNTERNET BAĞIMLILIĞI NEDİR?

Prof. Dr. Özdel, bağımlılığın tanımını yaparken, "İhtiyaç olmayan bir durumun kişi için ihtiyaç haline dönüşmesi ve tek bir alanın yaşamın diğer alanlarını işgal etmesi bağımlılık olarak tanımlanır" şeklinde konuştu. İnternet bağımlılığı ise, bireyin internette geçirdiği zamanın normalden fazla olması ve bu durumun yaşamın diğer alanlarını kısıtlaması olarak tanımlandı.

Internet Bagimliligi

AİLE İLETİŞİMİ VE SOSYAL İLİŞKİLER

Özdel, bağımlılığın belirtileri arasında bireyin yüz yüze arkadaşlarıyla görüşmemesi, aile içi iletişimin bozulması ve okul başarısının düşmesi gibi durumların bulunduğunu ifade etti. Bu gibi durumlar, kişinin internet bağımlılığına doğru yol aldığını gösteriyor.

YOKSUNLUK HİSSİ

Bağımlılık durumunda yoksunluk hissinin önemli bir belirti olduğunu kaydeden Özdel, "İnternete ulaşamadığında strese girme, ona yoğun bir ulaşma arzusu yaşama ve bu uğurda diğer yaşam alanlarından fedakarlık yapma gibi davranışlar ortaya çıkıyor" dedi.

Offkeli

KOLAY ERİŞİM VE ARTAN BAĞIMLILIK

Son yıllarda internet bağımlılığında önemli bir artış yaşandığına dikkat çeken Özdel, "Kişinin sorunlarla başa çıkma becerilerinin zayıf olması ve internete kolay erişimin olması, bağımlılığın artmasına neden oluyor" şeklinde konuştu. Özellikle internet üzerinden kumar oynama gibi davranışların bağımlılık tedavi ünitesi gerektirecek boyutlara ulaştığını vurguladı.

SOSYAL MEDYA ZORBALIKLARI

Prof. Dr. Özdel, sosyal medyanın denetimsiz bir ortam sunduğunu belirterek, gençlerin burada zorbalığa maruz kalabileceğini ve suç riskinin arttığını ifade etti. Sosyal medyayı, Orta Çağ'daki pazar yerlerine benzeten Özdel, "Ortamda standart veya denetleme yok, bu da birçok sosyal sorun yaratıyor" dedi.

ŞİDDET İÇERİKLİ PAYLAŞIMLAR

Sosyal medyada şiddet ve vahşet içerikli görüntülerin paylaşılmasının toplum üzerinde olumsuz etkiler yarattığını kaydeden Özdel, bu tür paylaşımların cinayet ve intihar gibi olayların artmasına neden olabileceğine dikkat çekti.

AİLELERE ÖNERİLER

Ailelerin internet kullanımında dikkatli olması gerektiğini belirten Özdel, çocukların yaşına uygun içeriklere maruz kalmasının önemine vurgu yaptı. Aileler, çocuklarının internet aktivitelerini gözlemlemeli ve gerektiğinde müdahale etmelidir.

Aile Ici Etkinlik

İNTERNET BAĞIMLILIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİR

Etlik Şehir Hastanesi’nde hem çocuk-ergen hem de yetişkin psikiyatri klinikleri bulunduğunu belirten Özdel, ailelerin internet bağımlılığına yönelik sorunlar için kendilerine başvurabileceklerini ifade etti. Psikoterapi ve destek programları ile bireylerin daha işlevsel hale gelmeleri amaçlanıyor.

Prof. Dr. Özdel, internet bağımlılığının önlenmesi ve tedavisinde ailelerin rolünün büyük olduğunu belirterek, bilinçli kullanımın teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *