Belçika hükümeti, 2025 yılına kadar yedi eski nükleer reaktörü kapatmak için bir anlaşmaya vardı.
Doel ve Tihange'deki iki fabrikada bulunan reaktörler uzun süredir tartışmalı. Güvenlik kontrolleri için defalarca kapatıldılar ve komşu ülkelerde korkuya yol açtılar. Hükümet bakanları tarafından yıllarca süren tartışmalar ve bir gecede yapılan görüşmelerden sonra bir uzlaşmaya varıldı.
Prensip olarak plan perşembe günü düzenlenen bir basın toplantısında doğrulandı. Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, her iki tesisin de güvenli bir şekilde hizmetten çıkarılması ve 2045 yılına kadar yıkılması amacıyla kapanışlar 2022'de başlayacak.
Reaktörlerin 40 yıllık tasarım ömrü
Tesislerdeki bazı reaktörler, kamu hizmeti şirketi Engie tarafından işletiliyor ve 1970'lerden beri faaliyet gösteriyor ve uzun süredir bölgesel bir endişe kaynağı oldu. 2015 yılında, reaktörleri 40 yıllık tasarım ömrünün ötesinde kullanma planlarının yakın sınırların ötesindeki şehirlerden gelen şikayetlerle karşılanmasıyla birlikte gerginlikler alevlendi.
Almanya'nın Aachen şehri, çatlaklar ve su sızıntıları nedeniyle kapanan Tihang'daki reaktörlerle ilgili güvenlik korkuları nedeniyle 2017 yılında sakinlerine iyot tabletleri sunmaya bile başladı .
Nükleer sorunun nasıl ele alınacağı konusundaki tartışmalar, sorunu çözmek için son tarih olarak 2021'i belirleyen hükümetteki taraflar arasındaki keskin ayrılıklarla yıllarca sürdü.
Ana anlaşma, enerji açığını kapatmak için inşa edilmiş iki gazla çalışan santral görmeyi umuyor. Hükümet, planın olası izin sorunları nedeniyle Mart ayında yeniden gözden geçirileceğini söyledi.
Başbakan Alexander De Croo, sahalarda inşa edilen daha yeni reaktörlerin bir güvenlik ağı olarak genişletilebileceğini söyledi, ancak bunun çok olası olmadığını da sözlerine ekledi.
Araştırmalara yatırılacak 100 milyon avro
Ülke, daha küçük, modüler nükleer enerji santralleri de dahil olmak üzere araştırmalara yatırılacak 100 milyon avro (113 milyon dolar; 84 milyon sterlin) ile uzlaşma anlaşmasının bir parçası olarak nükleer teknolojiye tamamen sırtını dönmeyecek.
Nükleer enerjiyle ilgili sorular, dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri fosil yakıtlardan iklimi o kadar kirletmeyen daha temiz enerji kaynaklarına geçmeye zorlarken, Avrupa'yı bölmeye devam ediyor.
Avrupa Komisyonu'nun Ocak ayında, hangi kaynakların sürdürülebilir ve karbon nötrlüğü taahhütlerinin bir parçası olarak yatırım için uygun olduğunu değerlendirecek bir yeşil enerji sınıflandırma listesi sunması bekleniyor.
Fransa gibi nükleer enerjiye bağımlı bazı ülkeler, nükleer enerjinin sınıflandırma planına dahil edilmesi için baskı yaptı, ancak Almanya gibi diğer ülkeler karşı çıktı. Almanya, son nükleer santralini gelecek yılın sonuna kadar kapatmaya kararlı ve yeni hükümeti 2030 yılına kadar kömürü aşamalı olarak bitirmeyi hedefliyor.
Bu haber BBC’den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.