Dijital yorgunluk, sürekli olarak dijital cihazlarla etkileşimde bulunmanın sonucunda ortaya çıkan bir yorgunluk ve tükenmişlik hissine deniyor. Bu durum, uzun süre bilgisayar, tablet veya telefon kullanmanın sonucu olarak zihinsel ve fiziksel olarak yorulmayı içeriyor.
Bilgisayar, telefon veya tablet gibi cihazlara uzun süre maruz kalmak, göz yorgunluğuna ve zihinsel tükenmeye yol açarken Sosyal medya, e-postalar ve uygulamalardan gelen sürekli bildirimler, dikkat dağınıklığına neden olabiliyor. Öte yandan Birden fazla görev üzerinde çalışmak (çoklu görev) zihinsel yükü artıyor ve verimliliği düşürüyor. Fiziksel olarak diğer insanlarla etkileşimde bulunmamak, yalnızlık hissi yaratabiliyor.
DİJİTAL YORGUNLUĞUN BELİRTİLERİ NELER?
Peki bu dijital yorgunluğun belirtileri neler? Göz yorgunluğu, baş ağrıları, dikkat dağınıklığı, uykusuzluk ve genel bir motivasyon eksikliği, dijital yorgunluğun başlıca belirtileri arasında yer alıyor.
Fiziksel olarak boyun, sırt ve göz problemlerine yol açıyor. Ayrıca anksiyete, depresyon ve stres seviyelerinde de artışa neden oluyor. Dikkat dağınıklığı ve motivasyon eksikliği iş veya okul performansını olumsuz etkileyebiliyor.
DİJİTAL YORGUNLUĞUN ÖNÜNE NASIL GEÇEBİLİRSİNİZ?
Dijital yorgunluğun önüne geçmek için düzenli aralar vermek, ekran sürelerini sınırlamak, fiziksel aktivite yapmak ve uyku düzenine dikkat etmek gibi yöntemler öneriliyor. Ayrıca, dijital cihazları kullanırken farkındalık ve dengeli bir yaklaşım geliştirmek de çok önemli.
Ekranda geçriilen süreyi azaltmak için ise her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca yaklaşık 6 metre uzağa bakmak öneriliyor.
Dijital detoks yaparak da dijital yorgunluğun önüne geçebilirsiniz. Belirli aralıklarla dijital cihazlardan uzaklaşmak zihni dinlendirebilir.