OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet platformu ChatGPT, son dönemde platforma eklenen viral bir özellik sayesinde kullanım rekoru kırdı. “Ghibli Etkisi” olarak anılan bu yükseliş, özellikle sosyal medyada hızla yayılan görsel oluşturma özelliğiyle ilgili.
Mart ayının ortasında platforma eklenen bu yeni özellik sayesinde kullanıcılar, yazılı girdilerle sinematik kalitede illüstrasyonlar oluşturabiliyor. Özelliğin Japon animasyon stüdyosu Studio Ghibli’nin tarzına benzerliği nedeniyle “Ghibli tarzı çizimler” sosyal medyada trend haline geldi.

ChatgPt'de Görsel Üretim Patlaması
OpenAI, Mart ayında ücretli kullanıcılar için başlattığı bu özellikle birlikte, ChatGPT kullanımının %30 oranında arttığını açıkladı. Görsel oluşturma özelliği özellikle Instagram, TikTok ve X gibi platformlarda viral hale geldi.
Özelliğin çıkışından bu yana sosyal medya kullanıcıları, “kendi hikayemi Ghibli tarzında anlat” ya da “hayal ettiğim dünyayı çiz” gibi yaratıcı komutlarla yüz binlerce görsel içerik oluşturdu.
ChatGPT’nin bu hamlesi, Google’ın Gemini’si ve Anthropic’in Claude modeli gibi diğer yapay zeka araçlarıyla olan rekabette de OpenAI’ye avantaj sağladı. OpenAI yöneticileri, bu yükselişin yalnızca bir başlangıç olduğunu ve görsel üretim, video içerik oluşturma gibi alanlarda daha birçok yeniliğin yolda olduğunu belirtti.

Yapay zekanın günlük kullanıma hızla entegre olduğu bu dönemde, Türkiye’deki kullanıcılar da ChatGPT’nin yeni özelliklerine büyük ilgi gösteriyor. Özellikle içerik üreticileri, sosyal medya yöneticileri ve yaratıcı sektörler, bu tür özellikleri marka hikayeleri, video storyboard’ları ve illüstratif içerik oluşturmak için kullanmaya başladı. Ramazan Bayramı'nda sosyal medyada sıkça her yaş grubunu bu efekt etkisiyle paylaşımlar yaptı.
Uzmanlara göre, yapay zeka destekli görsel içerik üretimi, sadece bireysel kullanıcılar değil, medya ve reklam ajansları için de oyun değiştirici bir etki yaratacak.