Evren yaklaşık 380.000 yaşındadır. Geçmişte evrende neler olduğunu doğrudan gözlemleyemeyiz. Fizik hakkında bildiklerimizi gözönünde bulundurursak, geçmiş dönemlerin çoğu oldukça iyi anlaşıldı. Ancak büyük patlamanın ilk anları biraz gizemli kalıyor. Standart modele göre, evrenin ilk anları o kadar sıcak ve yoğundu ki, evrenin temel kuvvetleri bile şimdi olduğundan farklı hareket ediyordu . Büyük patlamayı daha iyi anlamak için nötronları daha iyi tanımamız gerekiyor.
kaynak:phys.org
Protonlarla birlikte nötronlar, etrafımızda gördüğümüz atomların çekirdeğini oluşturur. Bir atom çekirdeği içinde, nötronlar son derece kararlı olabilir. Ancak bir nötron kendi başına olduğunda, tipik olarak birkaç dakika içinde bozunur. Nötronların bozunma hızı tipik olarak yarı ömrü cinsinden verilir. Yani, bir nötronun bozunma olasılığı evrenin 50/50 olduğu zamana tekabül eder.
Ayın havasız yüzeyi sürekli olarak kozmik ışınlar tarafından bombalanır. Bazen kozmik bir ışın, ay yüzeyinden bir nötronu fırlatabilir. Nötron aydan uzaklaştıkça bozunma şansı vardır. Çeşitli yörünge yüksekliklerindeki nötron sayısını saymak için NASA'nın Lunar Prospector uydusunu kullandı. Elde ettikleri verilerin sonucuna göre, bir nötronun ömrü 887 saniye olduğu açıklandı.