Facebook sahibi Meta Platforms, esas olarak Çin merkezli bir çevrimiçi dezenformasyon ağına bağlı 500'den fazla hesabı kaldırdı.
Meta raporunda, sosyal medya kampanyasının büyük ölçüde başarısız olduğunu ve Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'deki İngilizce konuşan kitleleri ve Tayvan, Hong Kong ve Tibet'teki Çince konuşan kitleleri hedef aldığını söyledi.
Temmuz ayının başlarında, Wilson Edwards adında İsviçreli bir biyolog gibi davranan bir hesap, Facebook ve Twitter'da ABD'nin virüsü suçlamak amacıyla Covid-19'un kökenlerini inceleyen Dünya Sağlık Örgütü bilim adamlarına baskı uyguladığına dair açıklamalar yapmıştı.
CGTN, Shanghai Daily ve Global Times dahil olmak üzere devlet medyası, Facebook profiline dayanarak sözde biyologdan alıntı yaptı.
Ancak, İsviçre büyükelçiliği Ağustos ayında Facebook hesabı ilk gönderisinden sadece iki hafta önce açıldığı ve sadece üç arkadaşı olduğu için kişinin muhtemelen var olmadığını söyledi .
Meta Platforms'un raporunda
Meta Platforms Kasım ayında yayınladığı bir raporda , konuyla ilgili soruşturmasının "Sichuan Silence Information Technology Co Ltd çalışanları da dahil olmak üzere Çin anakarasındaki bireylerle ve dünyanın dört bir yanındaki Çin devlet altyapı şirketleriyle ilişkili kişilerle bağlantılar" bulduğunu söyledi.
Facebook, sahte İsviçreli biyolog etrafında dönen kamuya açık raporları inceledikten sonra toplam 524 Facebook hesabını, 20 sayfayı, dört grubu ve 86 Instagram hesabını kaldırdığını belirtti.
Meta, kişinin orijinal gönderisinin başlangıçta sahte Facebook hesapları tarafından paylaşıldığını ve beğenildiğini ve daha sonra çoğu 20'den fazla ülkedeki Çin devlet altyapı şirketlerinin çalışanlarına ait gerçek kullanıcılar tarafından iletildiğini aktardı.
Operasyonun kökenini gizlemek ve Edwards'a daha kapsamlı bir kişilik kazandırmak için Sanal Kişisel Ağ (VPN) altyapısını kullandığını ekledi. Ayrıca profil fotoğrafının da makine öğrenimi yetenekleri kullanılarak oluşturulmuş gibi göründüğünü bildirdi.
Covid-19'un kökenlerine ilişkin soruşturma, virüsün kaynağı ilk keşfedildikten neredeyse iki yıl sonra belirsiz kaldığı için ABD, Çin ve diğer ülkeler arasında bir gerilim kaynağı oldu.
Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.