Google, her yıl 22 Nisan'da kutlanan Dünya Günü'nü bu yıl da özel bir doodle ile karşıladı. 2025 Dünya Günü için hazırlanan tasarımda, dünyanın dört bir yanından çekilmiş havadan fotoğraflara yer verildi. Bu etkileyici görsellerle Google, gezegenimizin muazzam doğal güzelliğine dikkat çekmeyi ve çevre bilincini artırmayı amaçlıyor. Peki; Dünya Günü nedir, ne zamandan veri kutlanıyor?
GOOGLE DOODLE TASARIMINDAKİ YERLER
G- Turks ve Caicos Adaları, hayati biyolojik çeşitlilik alanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Burada çabalar, doğal kaynakların, resiflerin ve Turks ile Caicos Adaları kaya iguanası gibi nesli tükenmekte olan türlerin korunmasına odaklanıyor.
O- Meksika'daki Scorpion Reef Ulusal Parkı (Arrecife de Alacranes), Meksika Körfezi'nin güneyindeki en büyük resiftir ve UNESCO biyosfer rezervidir. Çeşitli mercan türlerini ve nesli tükenmekte olan kuş ile kaplumbağa türlerini barındırır.
O- İzlanda'daki Vatnajökull Milli Parkı, 2008 yılında kuruldu. Bu UNESCO Dünya Mirası Alanı, volkanik arazi ve benzersiz bitki örtüsüyle karakterize edilen Avrupa'nın en büyük buzulunu ve çevresindeki ekosistemi koruyor.
G- Brezilya'daki Jaú Ulusal Parkı, Amazon yağmur ormanlarının kalbinde yer alan geniş bir orman rezervidir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bu bölge; margay, jaguar, dev su samuru ve Amazon deniz ayısı gibi çok sayıda türe ev sahipliği yapmaktadır.
L- Afrika Birliği, 2007 yılında Nijerya'da Büyük Yeşil Duvar girişimini başlattı. Bu proje; ağaç dikimi, sürdürülebilir arazi yönetimi, yerel topluluklara ekonomik fırsatlar ve gıda güvenliği sağlayarak Afrika genelinde çölleşmeyle mücadele etmeyi hedefliyor.
E- Avustralya'daki Pilbara Adaları Doğa Rezervleri, ülkenin 20 doğa rezervi arasındadır. Bu alanlar; hassas ekosistemleri korumakla birlikte, deniz kaplumbağaları, kıyı kuşları ve deniz kuşları gibi nesli tükenmekte olan türlerin yaşam alanlarının korunmasını sağlıyor.

DÜNYA GÜNÜ NEDİR?
Dünya Günü, çevresel sorunlara dikkat çekmek ve gezegenimizin doğal güzelliklerini korumak amacıyla her yıl 22 Nisan’da dünya genelinde kutlanan bir farkındalık günüdür. İlk olarak 1969 yılında San Francisco’daki Ulusal UNESCO Dünya Konferansı’nda barış aktivisti John McConnell tarafından önerilen bu özel gün, 1970 yılında Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson ve aktivist Denis Hayes’in organizasyonuyla resmiyet kazandı.
Yaklaşık 20 milyon kişinin katıldığı ilk kutlamalar, ABD’de “Temiz Hava Yasası” ve “Temiz Su Yasaları”nın hazırlanmasına öncülük etti. Bugün, 190’dan fazla ülkede çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Günü, iklim değişikliği, biyoçeşitlilik kaybı ve çevre kirliliği gibi konuları gündeme taşıyor.
