"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2596 %-0.01
36,9694 %-0.1
2.276.810 %-1.185
3.029,48 0,05
Ara
İşçi Haber Teknoloji İlk ABD astronotunun kızı uzayda!

İlk ABD astronotunun kızı uzayda!

Bezos şirketi ilk ABD astronotunun kızını uzayın kenarına gönderdi.

İlk ABD astronotunun kızı Alan Shepard, babasının uçuşundan 60 yıl sonra uzaya fırladı.

74 yaşındaki Laura Shepard Churchley, Jeff Bezos'un Blue Origin uzay şirketi tarafından fırlatılan ticari bir uzay aracında yolculuk yapan altı kişiden biriydi. Yolcular, yörünge altı uçuşta kısaca sıfır yerçekimini deneyimleyebildiler.

Uçuş, uzay turizmi pazarını ele geçirmeyi amaçladığı için Blue Origin tarafından 2021'de başlatılan üçüncü uçuştu. Shepard Churchley'in 1998'de ölen babası, 5 Mayıs 1961'de Florida'daki Cape Canaveral'dan kalkan Mercury uçuşundan sonra uzaya çıkan ilk Amerikalı oldu.

Eski NFL yıldızı ve Günaydın Amerika sunucusu Michael Strahan da cumartesi günkü uçuşta ve diğer dört ödeme yapan müşterideydi. Blue Origin, adını aynı astronottan alan New Shepard roketinde ilk kez altı koltuğun tamamını doldurdu.

Geziye çıktım

Şiddetli rüzgarlar nedeniyle iki gün rötar yapan uçak, sonunda şirketin Teksas, Van Horn kasabası yakınlarındaki fırlatma tesisinden havalandı. Uçuş, turistlerin Bezos tarafından karşılandığı Teksas çölüne inmeden önce, şirket tarafından başlatılan önceki roketlere benzer bir yol izledi.

10 dakikadan biraz fazla süren ve yaklaşık 62 mil (100km) irtifaya ulaşan bu uçuş, Alan Shepard'ın ilk uçuşundan beş dakika ve 116 mil daha kısaydı. Kızı, kapsülünün küçük bir parçasını ve 1971'de Apollo 14'te ay yüzeyine yaptığı daha sonraki seyahatinden bazı hatıraları getirdi.

Shepard Churchley, "Babamın aşağı indiğini düşündüm ve Tanrım, benim zevk aldığım hiçbir şeyden zevk alamadığını düşündüm" dedi. "Çalışıyordu. Kendi yapması gerekiyordu. Geziye çıktım!". diye ekledi

Geçen ay Prens William, Blue Origin gibi uzay turizmi şirketlerinin faaliyetlerini eleştirerek, faaliyetlerinin genç nesiller arasında artan "iklim kaygısına" yol açtığı konusunda uyardı.

 

Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *