"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,2815 %0.25
36,8133 %0.23
3.374.100 %-4.025
2.983,77 0,20
Ara
İşçi Haber Teknoloji İran, sosyal medya yasağını aşamalı olarak kaldırıyor: Yeni şartlar neler?

İran, sosyal medya yasağını aşamalı olarak kaldırıyor: Yeni şartlar neler?

İran, WhatsApp ve Google Play gibi popüler platformların erişime açılabilmesi için yeni şartlar belirledi. Sosyal medya yasağının aşamalı olarak kaldırılacağı sürecin detayları, İran İletişim Bakanı tarafından açıklandı.

İran Meclisi Kültür İşleri Komisyonu üyesi Hasan Ali Ahlaki, WhatsApp ve Google Play gibi popüler platformların İran'da yeniden erişime açılması için belirli şartların yerine getirilmesi gerektiğini açıkladı. Sosyal medya yasağının aşamalı olarak kaldırılması sürecine dair detaylar, İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İsmail Ahlaki tarafından paylaşıldı.

Sosyal Medya Yüksek Kurulu'nun Şartları

Ahlaki, İran’daki Sosyal Medya Yüksek Kurulu tarafından belirlenen 10 şarttan bahsederek, başta, kullanıcı paylaşımlarına İran'daki yetkililerin erişebilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, sosyal medya platformlarının İran'da ofis açması gerektiği de vurgulandı.

İran'da WhatsApp ve Google Play’in erişime açılmasının ardından, diğer yabancı sosyal medya platformlarının da aynı şartları kabul etmeleri durumunda, erişime açılabileceği ifade edildi. Bakan Ahlaki, bu platformların İran’da belirlenen koşulları kabul etmeleriyle erişime açılacağını duyurdu.

Sosyal Medya Yasağının Arkasındaki Sebepler

İran, sosyal medya platformlarını genellikle devlete karşı düzenlenen protestoların merkezi olarak gördüğünden, bu tür platformlar sıkça yasaklanmaktadır. 2022’de Mahsa Emini’nin başörtüsü nedeniyle gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar, WhatsApp, X, Instagram gibi platformların yanı sıra VPN’lerin de yasaklanmasına yol açmıştı.

İranlı yetkililer, sosyal medya yasakları ile birlikte yerli yazılımların kullanımını teşvik etmeye çalıştı. Ancak yerli yazılımların güvenlik ve işlevsellik sorunları, kullanıcıların bu platformlara geçişini zorlaştırmıştı.