Hükümetler ve şirketler küresel olarak karbon emisyonlarını azaltmak için mümkün olduğunca fazla yenilenebilir enerji kapasitesi kurmak için acele ederken, genellikle güneş enerjisi santralleri veya rüzgar tirbünleri için uygun olmayan alanlarda, teknolojideki ilerlemelerle birlikte gelişmeye açılıyor.
Japonya'da Challenergy adlı bir start-up, siklonik koşullarda çalışan ve tipik olarak çoğu rüzgar tesisini kapatan ve onları potansiyel bir enerji kaynağına dönüştüren bir türbin tasarladı.
Genel olarak yenilenebilir kaynaklar küresel olarak en hızlı büyüyen elektrik üretim kaynağı iken, Japonya'da çoğu yeni yenilenebilir enerji kapasitesi güneş tarafından desteklenmektedir. Sadece son yıllarda hükümet rüzgarı, özellikle de açık deniz rüzgarını teşvik etmeye başladı.
Ancak Japonya'da yılda ortalama 26 tayfun ve tropik fırtına yaşanırken ve meteorologlar bunların iklim değişikliğiyle daha sık ve daha güçlü hale geldiğini söylerken, rüzgar enerjisinin gelişimine giden yol genellikle zorlu olarak görülüyor.
2011 Fukushima nükleer felaketinden üç yıl sonra Challenergy'yi kuran Atsushi Shimizu, "Hedeflerimizden biri tayfunları bir güce dönüştürmek" dedi.
“Tayfunların getirdiği muazzam enerjiyi kısmen kullanabilirsek, tayfunları sadece felaketler olarak değil, bir enerji kaynağı olarak da düşünebiliriz" dedi.
Geleneksel rüzgar türbinleri, teknolojik gelişmelerle büyüdükçe siklonik koşullarda daha savunmasız hale gelen dev pervane benzeri kanatlara sahiptir. Challenergy'nin "Magnus Dikey Eksenli Rüzgar Türbini", rüzgar yönüne yatay bir eksende dönen dik kare kanatlar için dev süpürme devirleriyle hendekli sivri uçlu bıçaklara sahiptir, bu da enerjiyi daha doğrudan yakalamaya yardımcı olur ve yapıyı daha sağlam hale getirir.
Ağustos ayında şirket, Filipinler'in Batanes kentinde 10 kilovatlık bir kulenin gösterisine başladı ve gelecekte bölgede daha istikrarlı elektrik kaynakları sağlamak için güneş enerjisi üretimi ve depolama pillerini birleştirmeyi hedefliyor.
Japonya gibi Filipinler, Çin ve Tayvan ile birlikte düzenli olarak bu ülkelerin geniş alanlarını harap eden tayfunlar yaşıyor.
Bu haber “www.reuters.com” referans alınmıştır.