Kalyon Holding’in bir iştiraki olan Kalyon PV, yüzde 100 yerli sermaye ile kurduğu üretim tesisi ile güneş enerjisi sektöründe önemli bir atılım gerçekleştiriyor. Şirket, şu anda ABD’nin uydu ve uzay sektöründe kullanılmak üzere özgün güneş hücreleri üretiyor. 350 milyon dolarlık yatırım ile faaliyet gösteren Kalyon PV, gelecekte katma değeri yüksek ürünlere odaklanmayı sürdürecek.
Yerli Üretimle ABD’nin Uzay Sektörüne Güneş Hücresi Üretimi
Kalyon PV CEO’su İhsan Kulalı, şirketin üretim tesisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 350 milyon dolarlık yatırımla kurulan tesiste güneş paneli üretimi gerçekleştiren Kalyon PV, ABD’nin uzay sektöründe kullanılmak üzere özgün güneş hücreleri üretmeye devam ediyor. Kulalı, "Yüzde 90 yerli ile güneş paneli üretiyoruz. Özgün panel hücrelerini ABD’nin uydu sektöründe kullanılmak üzere üretiyoruz ve bu alandaki katma değeri yüksek ürünlere odaklanmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Kalyon PV’nin üretim kapasitesi her geçen gün artarken, özellikle güneş enerjisi alanında dünya çapında büyük bir taleple karşı karşıya. 250 bin metrekarelik fabrikasında güneş modül üretim kapasitesini 2 bin megavata çıkaran şirket, 2024’te Viranşehir’deki 157 megavatlık güneş enerjisi santrali kurulumu için tedarikçilerle anlaşmalarını imzaladı.
Çip Teknolojisi Üzerine Yeni Hedefler: 2025’te Odak Noktası Çip Üretimi
Kalyon PV, sadece güneş enerjisi alanında değil, aynı zamanda teknoloji alanında da önemli yatırımlar yapmaya devam ediyor. İhsan Kulalı, şirketin gelecekteki hedeflerinden birinin çip üretimi olduğunu vurguladı. "2025 hedeflerimizde, dünya ve ülkemiz açısından kritik olan çip üretimine odaklanacağız" diyen Kulalı, Kalyon PV bünyesinde çip üretimine yönelik altyapı bulunduğunu belirtti.
Yenilenebilir enerji alanında attığı adımlarla dikkat çeken Kalyon PV, aynı zamanda çip teknolojileri üretiminde de önemli bir adım atmayı planlıyor.
Kalyon PV, yalnızca üretim kapasitesiyle değil, aynı zamanda Ar-Ge alanındaki yatırımlarıyla da sektörde fark yaratıyor. Kulalı, Ar-Ge merkezlerine 40 milyon dolar yatırım yapıldığını ve şu anda 100'ün üzerinde araştırmacının görev aldığını aktardı. Şirket, bugüne kadar 20’nin üzerinde patent başvurusu yapmış ve bu alanda 4 tescillenmiş patent sahibi olmuştur. Ayrıca, Kalyon PV, Avrupa Birliği’nin desteklediği 8 projeyle toplamda 2,5 milyon avroluk fon kazandırmış durumda.
"İşbirliklerimiz sayesinde global pazarda da gücümüzü arttırıyoruz. Ulusal ve uluslararası 270’in üzerinde partnerimiz bulunuyor" diyen Kulalı, Kalyon PV’nin Ar-Ge faaliyetleri ve ürünleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
İhracat Hedefleri: ABD ve Avrupa’ya Panel İhracatı
Kalyon PV, dünya çapında büyük pazarlara ihracat yapmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıl ABD’ye 25 megavatlık panel ihracatı gerçekleştiren şirket, ABD ve Avrupa’daki sertifikasyonlarını tamamlayarak bu bölgelerdeki pazarlara yönelmeyi planlıyor. Kulalı, "İhracat hedeflerimiz doğrultusunda, müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun üretim yapabilmek için her zaman esnekliğe sahibiz. Bu sayede yurt içi ve yurt dışında ihtiyaçlara özel panel, hücre ve wafer üretim yetkinliğine sahip olmayı hedefliyoruz" dedi.
Kalyon PV, güneş enerjisi alanındaki güçlü konumunu geliştirerek gelecekte çip teknolojileri gibi stratejik alanlara da odaklanmayı planlıyor. Ürünlerinin kalitesine ve inovasyona verdiği önemin altını çizen Kulalı, şirketin sektöre önemli katkılarda bulunmaya devam edeceğini vurguladı.
Şirketin önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji çözümleri ile global pazarda daha fazla yer edinmesi ve teknolojik yeniliklerle sektöre katkı sağlaması bekleniyor.