Bakan Işıkhan, İstanbul Havalimanı'nda gerçekleştirilen "Türkiye Tech Visa" programının tanıtımında, bu programın teknoloji alanındaki üstün yeteneklere sahip yabancıları ve yenilikçi iş modelleri olan tekno-girişimleri ülkeye kazandırmayı hedeflediğini vurguladı. Program, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile iş birliği içinde hayata geçirildi.
Göçün insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirten Işıkhan, iş gücü göçünün özellikle Sanayi Devrimi'nden bu yana hızla arttığını ve ülkelerin iş gücü ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir unsur haline geldiğini ifade etti.
Dünyada ve bölgede son dönemde yaşanan krizler, çatışmalar, salgınlar ve "mega trendler" olarak adlandırılan ikiz dönüşümün çalışma hayatı ve iş gücü piyasalarını derinden etkilediğini vurgulayan Işıkhan, ülkelerin bir yandan ulusal iş gücünü korurken diğer yandan nitelikli iş gücünü çekme ve iş gücü açığı bulunan sektörlerin ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflediğini dile getirdi.
"Ülkemizin nitelikli iş gücü teminindeki küresel yarıştan kopmadan ve elbette yerli iş gücümüzü önceleyerek ve koruyarak yabancılara çalışma izni veriyoruz" şeklinde konuşan Işıkhan, uluslararası iş gücü politikasının öncelikle yerli iş gücüne istihdam sağlamak üzerine kurulu olduğunu, ancak yerli iş gücü arzının yetersiz kaldığı noktalarda yabancı iş gücünden yararlandıklarını belirtti.
Türkiye'de hızla gelişmekte olan bir start-up ekosistemine dikkat çeken Işıkhan, bilgi ve iletişim teknolojilerinin bugünün en büyük ekonomileri için vazgeçilmez bir alan olduğunu ve Türkiye'nin bu sektördeki rekabet gücünü artırmak için yeni girişimciler ve yetenekleri ülkeye kazandırmanın önemine değindi. Start-up dünyasında Turcorn başarılarının altını çizerek, yeni aktörlerle bu ekosistemi daha da geliştirme hedefinde olduklarını söyledi.
3 YILA KADAR ÇALIŞMA İZNİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile iş birliği içerisinde başlatılan Türkiye Tech Visa programı kapsamında, start-up girişimi kurmak isteyen yabancılara hızlandırılmış çalışma izni süreçleri sunacaklarını belirten Işıkhan, "Program dahilinde ilk başvuruda 3 yıla kadar çalışma izni düzenleyeceğiz. Bu sayede bürokratik süreçleri hızlandırarak bu sektörün ihtiyaçlarını karşılayacağız" dedi.
Türkiye Tech Visa programının bir yandan yeni yetenekleri ülkeye kazandırırken, diğer yandan bu yeteneklerin bilgi ve deneyimlerinden yerli iş gücünün faydalanacağını ve inovasyon sistemine katkı sağlayacağını vurgulayan Işıkhan, farklı bakış açılarının ve yeni fikirlerin girişimcilik ekosistemini zenginleştireceğini belirtti.
Ayrıca Işıkhan, bilgi ve iletişim sektörünün hızla büyüyen yapısının nitelikli insan kaynağı ihtiyacını doğurduğunu, bu doğrultuda 1 Eylül 2022'den itibaren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla yürüttükleri "Uluslararası Yetenek Transferi Programı" kapsamında belirlenen 284 meslekte yabancılar için çalışma izni başvurularını öncelikli olarak değerlendirdiklerini ve bugüne kadar 2 bin 544 yeteneği ülkeye kazandırdıklarını aktardı.
Işıkhan, bu adımların Türkiye'nin yenilikçi, güçlü ve rekabetçi bir yatırım ortamı oluşturma hedeflerine katkı sağlayacağını belirterek, Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma hedefinde kararlı olduklarını dile getirdi.
Programın hayata geçirilmesinde emeği geçen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve diğer paydaşlara teşekkür ederek, Türkiye Tech Visa programının ülkeye hayırlı olmasını diledi.