"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2370 %0.05
37,0369 %0.03
2.305.339 %-0.011
3.015,16 0,76
Ara
İşçi Haber Teknoloji Mars ve Jüpiter arasında yer alan cüce gezegen Ceres'te yaşam potansiyeli keşfedildi

Mars ve Jüpiter arasında yer alan cüce gezegen Ceres'te yaşam potansiyeli keşfedildi

Bilim insanları, Güneş Sistemi'ndeki Asteroit Kuşağı'nda bulunan cüce gezegen Ceres'in potansiyel olarak "yaşanabilir bir ortam" barındırabileceğini keşfetti.

Bilim insanları, Güneş Sistemi'ndeki Asteroit Kuşağı'nda bulunan cüce gezegen Ceres'in, yaşam için gerekli organik maddeleri barındırabileceğini ortaya koydu.

TUZLU SU OKYANUSLARI VE ORGANİK MADDELER

Ceres, tuz ve hidrokarbonlar içeren buzlu bir yüzeyin altında tuzlu su okyanuslarına sahip. Yapılan araştırmada, "Ernutet Krateri" çevresinde organik kimyasalların yayıldığı geniş alanlar keşfedildi. Bu bulgular, Ceres'teki yaşam koşullarının araştırılması açısından önemli bir adım.

ALİFATİK BİLEŞİKLERİN GEÇMİŞİ

Araştırma, Ernutet Krateri'ndeki alifatik bileşiklerin, uzaydaki radyasyon etkisiyle hızlı bir şekilde yok olabileceğinden, muhtemelen yakın bir geçmişte yüzeye çıktığını gösterdi.

LABORATUVAR DENEYLERİ VE SONUÇLARI

İtalya Ulusal Astrofizik Enstitüsü'nden Prof. Dr. Maria Cristina De Sanctis liderliğindeki ekip, NASA'nın 2012'deki "Dawn Görevi" verilerini kullanarak, Ceres'teki kimyasallara benzer bir karışım laboratuvar ortamında üretti. Elde edilen bu karışım, uzayda maruz kaldığı radyasyonun etkisini simüle etmek amacıyla güçlü ultraviyole ışınlarla bombardımana tutuldu.

ORGANİK BİLEŞENLERİN YAŞ ÖMRÜ

Deney sonuçları, alifatik bileşiklerin yaklaşık 10 milyon yıl içinde oluştuğunu gösterdi. Ceres’in derinliklerinde oluşan bu organik moleküllerin, kuyruklu yıldızlar veya daha küçük asteroitler tarafından taşınmadığı düşünülüyor. Bu, Ceres'in jeolojik süreçlerinin organikleri yakın bir geçmişte oluşturduğu anlamına geliyor.

ERNUTET KRATERİ: YAŞAM BARINDIRMA POTANSİYELİ

De Sanctis ve ekibi, Ernutet Krateri'nin Ceres'in derin okyanusunun ömrü boyunca evrimleşmiş organik bileşenler içerdiğini belirtti. Bu bileşiklerin, kraterdeki çatlaklardan sızarak ya da meteor çarpmaları gibi etkenlerle yüzeye çıkmış olabileceği vurgulandı.

Ceres ve özellikle Ernutet Krateri, olası yaşam barındıran ortamların araştırılması için önemli adaylar arasında yer alıyor.

ARAŞTIRMA YAYINLANDI

Bu önemli çalışma, Science Advances dergisinde yayımlandı ve Ceres'teki potansiyel yaşam arayışına yeni bir ışık tutuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *