"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5087 %0.13
36,4694 %0.3
3.362.972 %2.933
2.956,78 0,74
Ara
İşçi Haber Teknoloji Öldüğünüzde Verilerinize Ne Olur?

Öldüğünüzde Verilerinize Ne Olur?

Sosyal medyanın hayatımızı vazgeçilmez bir parçası olmasıyla varoluşsal ile ilgili en kafa karıştırıcı sorular arasında 'Öldüğünüzde Verilerinize Ne Olur?' sorusudur.

Facebook, Instagram, Gmail, Apple, WhAtsapp gibi sosyal medya hesapları öldükten sonra ne olacağını merak ediyor musunuz? Evet dediğinizi duyar gibiyim. 

Koca evrende bir nokta kadar bile zor yer tutan bizler anımızı ölümsüzleştirmek adına kulllandığımız hesapların, öldükten sonra ne olacağı kulağı biraz garip gelse de oldukça merak uyandıran bir soru olduğunu kabul etmeliyiz. Hayatımızın vazgeçilmez parçası haline gelen akıllı telefonlarımızın biz yokken işlevselliğini yitirip yitirmeyeceği bilinmesi gereken cevaplar arasında yer alıyor.  İşte haberin devamı..

Big Data & Society dergisinde yayınlanan 2019 araştırmasında Öhman, analizini yaptığında platformun 2018'den sonra yeni kullanıcı çekmeyi bıraktığını varsayarsak, 2100 yılına kadar en az 1,4 milyar ölü Facebook kullanıcısı olacağını tahmin ediyor. Ağ mevcut hızında genişlemeye devam ederse, o zamana kadar ölen kişiler için 4,9 milyardan fazla profil olabileceğini söylüyor. Bu tür bir ölçekle, ölüm sonrası veriler konusu, bireyin ahlaki, etik ve yasal değerlendirmelerinin ötesine geçer ve bir bütün olarak toplum hakkında bir sohbet haline gelir.

Öhman, "Tuttuğunuz şey, esasen geçmişin mükemmel bir kaydı, türümüzde şimdiye kadar bir araya getirilmiş en büyük insan davranışı arşivi " diyorr. “Yani dijital kalıntılarımıza ne olduğu sadece 'Instagram'daki resimlerime kimin erişmesini istiyorum' etik meselesi değil, aynı zamanda dijitale dair kolektif anlatılarımızı kimin kontrol edebileceğine dair politik bir tartışma." ifadelerini kullandı.

Öhman, ahlaki kısıtlamaya sahip olmanın ve bu verilerle özellikle ürkütücü bir şey yapmamanın teknoloji şirketlerinin çıkarına olduğunu söylüyor, çünkü tüketiciler ölüleri umursuyor. Bu nedenle, Microsoft gibi firmalar, yeteneklere ve patentlere sahip olsalar bile, izinleri olmadan vefat eden sevdiklerinizin sanal bir avatarını veya sohbet robotunu oluşturmaya teşvik edemezler .

Yine de, verileriniz fiziksel insan kalıntılarınıza benzediği için bu profilleri korumanın ticari bir çıkarı olduğunu belirten Öhman. “Mezarlıkları nasıl önemsiyoruz, atalarımızın gömülü olduğu toprakları ve toprağı önemsiyoruz, belki de kuyunun ömrünü de önemsemeye başlayacağız, Facebook gibi bir platform, diyelim ki, bilirsiniz, onlar batacaktı. Bahse girerim birçok insan sevdiklerinin verilerinin kaybolmasına gerçekten çok üzülür.”

Batı toplumunda, yalnızca yaşayan özneler yasal olarak mülk sahibi olabilir, diye açıklıyor Öhman, yani siz öldüğünüzde, sunucularında “dijital kalıntılarınızı” depolayan şirketin tek sahibi olur. Örneğin, Google'ın mevcut tüm veri merkezleri ağzına kadar ölü insanlarla ilgili verilerle doluysa, şirket yalnızca sosyal medya profillerini ve ölü ünlülerden veya dünya liderlerinden bir şekilde yararlanabilecekleri e-postaları tutmaya başlamaya karar verebilir. Bu durumda, ölen eşlerinizin aile fotoğraflarını hesaplarından almak istiyorsanız, şansınız kalmamış olabilir .

 60 ülkede sunucuları olan bir internet gizlilik şirketi olan NordVPN'e göre atabileceğiniz birkaç adım :

✔️Hesabınız belirli bir süre boyunca etkin olmadığında güvenilir bir kişiyi bilgilendiren Google'ın Etkin

✔️ Olmayan Hesap Yöneticisi'ni kullanın

✔️ Tüm dijital mülkünüzü idare etmek için iradenizde bir dijital yönetici atayın

✔️ Aile fotoğrafları gibi anlamlı verileri alabilmeleri için parolalarınızı güvendiğiniz birine bırakın

✔️ Öldüğünüzde hesabınızı kimin yöneteceğini kontrol edebilmek için Facebook'ta bir "eski kişi" kurun

✔️ Başkalarının görmesini istemediğiniz şeyler varsa, bunları bir dosya şifreleme yöneticisi ile koruyun.

Haberin çevirisini okumak için tıklayın

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *