Fergani Uzay, küresel konumlandırma sistemlerine alternatif oluşturmayı hedefleyen bir uydu takımı geliştirme projesi olarak dikkat çekiyor. ABD’nin GPS, Rusya’nın GLONASS ve Çin’in Beidou sistemleri gibi Fergani de alçak yörüngede konuşlandırılacak. Selçuk Bayraktar, bu projenin Baykar’ın 20 yıllık savunma sanayii hedeflerine ulaşmasının ardından yeni bir vizyonla başlatıldığını belirtti.
İLK FIRLATMA OCAK 2025'TE
Fergani projesi kapsamında geliştirilen ilk uydunun, Ocak 2025’te uzaya gönderileceği açıklandı. Uydu, alçak yörüngede, 500 ila 600 kilometre yüksekliğe yerleştirilecek. Yaklaşık 100 kilogram ağırlığındaki uydular, haberleşme, coğrafi konumlandırma, denizcilik, havacılık ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi alanlarda kullanılacak.
Fergani projesinin bir diğer iddialı hedefi, tamamen yerli bir fırlatma aracı geliştirmek. Sıvı yakıtlı bir roket motoruna sahip olacak bu fırlatma aracı, 50 ton ağırlığındaki yapısıyla 1 tonluk yükü yörüngeye taşıyabilecek.
BAYRAKTAR: TÜRKİYE'NİN UZAY TEKNOLOJİSİNDEKİ YERİNİ SAĞLAMLAŞTIRACAĞIZ
Selçuk Bayraktar, uzay teknolojilerindeki hedeflerini şu sözlerle dile getirdi:
"20 yıllık savunma sanayii vizyonumuzu gerçekleştirdikten sonra, hedefimizi daha ileriye taşıdık ve uzay çalışmalarına yöneldik. Fergani, tamamen yerli kaynaklarla geliştirilen küresel bir uydu sistemi oluşturma amacı taşıyor. Bu projeyle, Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki yerini sağlamlaştırmayı hedefliyoruz."