"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2640 %-0.03
37,0828 %0.06
2.315.429 %-0.49
3.028,02 0,00
Ara
İşçi Haber Teknoloji Siber tehditler yükseliyor: QR kodlarla yapılan saldırılar rekor kırdı

Siber tehditler yükseliyor: QR kodlarla yapılan saldırılar rekor kırdı

STM, yerli siber güvenlik ürünleri ve çözümleriyle tanınan bir firma olarak, yeni açıkladığı Siber Tehdit Durum Raporu'nda QR kod teknolojisi üzerinden gerçekleştirilen siber saldırıların arttığını bildirdi.

STM'nin teknoloji merkezi ThinkTech tarafından hazırlanan rapor, 2024 yılının nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsıyor. Rapor, siber güvenlik alanında yedi ana başlık altında toplandı. Bu başlıklar arasında deniz platformlarındaki siber güvenlik, silah sistemlerinin siber saldırılara etkisi, QR kod tabanlı saldırılar ve alınabilecek güvenlik önlemleri yer alıyor.

Özellikle deniz platformlarına yönelik siber saldırılar, büyük mali kayıplara yol açmanın yanı sıra, devletlerin milli güvenliğini de tehdit ediyor. Bu saldırılar genellikle gemilerin otomasyon, navigasyon ve iletişim sistemlerini hedef alırken, liman ve lojistik sistemleri, tedarik zincirleri, veri ihlalleri ve casusluk da önemli sorunlar arasında. Rapor, gemi tasarım aşamasında siber güvenlik önlemlerinin planlanmasının önemini vurguluyor ve üretim, devreye alma ve operasyon süreçlerinin ayrı ayrı ele alınması gerektiğini belirtiyor.

Gemi üzerindeki tüm mobil ve taşınabilir cihazların envanterinin düzenli olarak güncellenmesi, ağ güvenliğinin sağlanması, yazılım güvenlik testlerinin yapılması ve uzaktan erişim ile ilgili kontrol protokollerinin oluşturulması gibi önlemler raporda yer alıyor.

QR kod teknolojisinin, özellikle COVID-19 pandemisi sonrası yaygınlaşmasıyla birlikte, QR kod tabanlı siber saldırılarda da artış gözlemlendi. Ağustos-Eylül 2023 döneminde QR kodlu kimlik avı saldırılarında yüzde 587 oranında bir artış yaşandığı bildirildi. Dolandırıcılar, sahte QR kodları kullanarak kötü amaçlı yazılımlar yayıyor ve kullanıcıları sahte bankacılık ve alışveriş sitelerine yönlendirerek bilgilerini çalıyor. Ayrıca, ödeme yapılan QR kodları manipüle edilerek dolandırıcıların hesaplarına para aktarımı sağlanabiliyor.

QR kodlarla yapılan saldırılardan korunmak için güvenilmez kaynaklardan gelen QR kodlarının taranmaması, antivirüs yazılımlarının kullanılması ve cihaz yazılımlarının güncel tutulması gerektiği vurgulanıyor.

STM'nin Honeypot sensörleri, 2024 yılı nisan, mayıs ve haziran döneminde 1 milyon 390 bin siber saldırı tespit etti. En fazla saldırıyı gerçekleştiren ülke 138 bin saldırı ile Ukrayna olurken, ABD 127 bin saldırı ile ikinci sırada yer aldı. Bu ülkeleri sırasıyla Rusya, Hindistan, Singapur, Almanya, Mısır, Çin, Estonya ve Vietnam takip etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *