Apple'yi kurmak için sahip olduğu tek mal varlığı minibüsünü satarak milyader olan Steve Jobs, farklı düşünerek dünyada iz bırakmayı başaran nadir kişilerdendir.
Sürülerin peşinden gitmenin çok kolay olduğu bir toplumda Steve Jobs tam tersini yaptı ve hayatına akışını kendi lehine çevirdi. Yaptığı başarılı işlerle birçok girişimceye ilham olan Jobs, teknolojide çığır açan buluşlara imza attı. İsmini mucit, başarılı bir iş adamı, girişimci, tasarımcı, milyader gibi kavramlarla söz ettirmeyi başaran yegane kişilerdendir. Birazdan bir dehanın başarı hikayesine şahit olacaksınız. Zorluklarla elde edilen azmin ve inancın sayesinde hayallerini başaran bir adamın hikayesi. İşte Steve Jobs'ın hayatı...
Steve Jobs Kimdir?
Steven Jobs 24 Şubat 1955'te San Francisco'nun California eyaletinde doğdu. Amerikalı Joanne Carole Schieble ve Suriye asıllı politik bilim profesörü olan Abdulfattah John Jandali'nin oğlu olarak dünyaya geldi. Ancak ailesi Jobs'a sahip çıkmadı ve Mountain View, Kaliforniya'dan Paul Jobs ve Clara Jobs-Hakobian çifti tarafından evlat edinildi. Öz kız kardeşi roman yazarı Mona Simpson'dır.
Çocukluk yıllarında babası aile garajında elektronik aletlerle uğaşıtı. Babası, oğluna güven, azim ve mekanik işlerle uğraşmasını sağlarak yeteneklerini gelişmesini sağladı. İlk başlarda hobi olarak elektronik aletleri söküp çıkartarak yeteneklerini keşfetmeye başladı.
Steve Jobs'un Eğitim Hayatı
Steve Jobs her ne kadar zeki ve yenilikçi biri olsa da, gençlik yıllarında eğitim hayatı pek parlak geçmedi. Hayal kırılıklığıyla dolu bir eğitim yaşantısına sahip olan Jobs, hayatındaki her şeyi kendi başına yapmayı tercih etti.
1972 yılında liseden mezun olan Jobs, iki yıl boyunca Portland, Oregon'daki Reed College'a yaşadı. 1974'de Hindistan'ı ziyaret etmek ve doğu dinlerini incelemek için okulu bıraktı. 1975'te Jobs, Homebrew Bilgisayar Kulübü olarak bilinen bir gruba katıldı. Steve, Wozniak adlı mucitle bilgisayar yapmaya çalışıyordu. Jobs, böyle bir bilgisayarın pazarlama potansiyelinden büyülendi.1976'da Wozniak ile birlikte kendi şirketlerini kurdular. Jobs'un elma toplayarak geçirdiği mutlu bir yazın anısına Apple Computer Company adını verdiği şirketini kurdu. Jobs şirketini kurmak için minibüsünü ve Wozniak'ın hesap makinesini sattı.
Steve Jobs'un Kariyer Hayatı
Steve Jobs bilgisayar alanında büyük bir boşluk olduğunu fark etmişti. O dönemler tüm bilgisayarları incelemiş ve Apple markasını kurmak için yeni fikirler oluşmaya başlamıştı.
Jobs ve Wozniak bilgisayarları yeniden tasarlayarak kullanıcılar satmaya başladılar. Apple ilk olarak 2.7 milyon dolarla 1977 yılında satışa çıktı. Şirketin satışları üç yıl içinde 200 milyon dolara yükseldi. Bu, ABD tarihindeki en hızlı büyüme vakalarından biriydi. Jobs ve Wozniak tamamen yeni bir pazar kurarak teknolojide çığır attı.
Apple Computer'ı Kurma ve Ayrılma
Jobs ve Wozniak, teknolojiyi demokratikleştirdi, makineleri daha küçük, daha ucuz, sezgisel ve günlük tüketiciler için erişilebilir hale getirdi. Bu anlamda bilgisayar endüstrisinde Apple ile devrim yarattı.
Wozniak, bir dizi kullanıcı dostu kişisel bilgisayar tasarladı. Pazarlamadan sorumlu olan Jobs ile birlikte Apple Computer, bilgisayarları başlangıçta 666,66 dolara pazarladı. Bu kazançla birlikte şirkete yaklaşık 774.000 dolar kazandırdı. Apple'ın ikinci modeli Apple II'nin piyasaya sürülmesinden üç yıl sonra, şirketin satışları yüzde 700 artarak 139 milyon dolara yükseldi.
1980 yılında, Apple Computer, ilk işlem gününün sonunda 1,2 milyar dolarlık piyasa değeriyle halka açık bir şirket haline geldi. 1984'te Apple, bilgisayarı bir karşı kültür yaşam tarzının bir parçası olarak pazarlayarak Macintosh'u piyasaya sürdü. 1985'te Apple'dan ayrıldıktan sonra Jobs, NeXT, Inc adlı yeni bir donanım ve yazılım girişimine başladı. Şirket, uzmanlaşmış işletim sistemini ana akım Amerika'ya satma girişimlerinde bocaladı ve Apple sonunda şirketi 1996'da 429 milyon dolara satın aldı.
1997'de Jobs, Apple'ın CEO'su olarak görevine geri döndü. Jobs, 1970'lerde Apple'ın başarısını teşvik ettiği gibi, 1990'larda şirketi yeniden canlandırmasıyla da tanınır.
Apple'ı Yeniden Keşfetti
Jobs, yeni bir yönetim ekibi, değişen hisse senedi opsiyonları ve kendi kendine empoze ettiği yıllık 1 dolarlık maaşla Apple'ı tekrar rayına oturttu. Jobs'un dahiyane ürünleri (iMac gibi), etkili marka kampanyaları ve şık tasarımları bir kez daha tüketicilerin dikkatini çekti.
Sonraki yıllarda Apple, tümü teknolojinin evrimini belirleyen Macbook Air, iPod ve iPhone gibi devrim niteliğinde ürünler tanıttı. Apple yeni bir ürün çıkardıktan hemen sonra, rakipler benzer teknolojiler üretmek için çabaladılar.
Apple'ın üç aylık raporları 2007'de önemli ölçüde iyileşti: Hisse senetleri hisse başına 199,99 dolar değerindeydi. O zamanlar rekor bir rakamdı ve şirket 1,58 milyar dolarlık şaşırtıcı bir kâr, bankada 18 milyar dolarlık bir fazla ve sıfır borçla övündü.
2008'de Apple, Amerika'nın en büyük ikinci müzik perakendecisi oldu. iTunes ve iPod satışlarıyla beslenen Walmart'tan sonra ikinci. Apple ayrıca Fortune dergisinin "Amerika'nın En Beğenilen Şirketleri" listesinde 1 numara ve hissedarlara getiri açısından Fortune 500 şirketleri arasında 1 numarada yer aldı.
Steve Jobs ve Pixar
1986 yılında Jobs, George Lucas'tan sonra Pixar Animation Studios olan bir animasyon şirketi satın aldı. Pixar'ın potansiyeline inanan Jobs, başlangıçta şirkete kendi parasından 50 milyon dolar yatırdı.
Stüdyo, Toy Story , Finding Nemo ve The Incredibles gibi çılgınca popüler filmler üretmeye devam etti ; Pixar'ın filmleri toplu olarak 4 milyar dolar hasılat elde etti. Stüdyo 2006 yılında Walt Disney ile birleşerek Jobs Disney'in en büyük hissedarı oldu.
2011'de Forbes , Jobs'un net servetinin çoğunluğunun 2006'da Pixar'ı Walt Disney Company'ye satmasından yaklaşık 6,5 milyar ila 7 milyar dolar arasında olduğunu tahmin ediyordu. Ancak Jobs, 1985'te şirketten ayrıldığında Apple hisselerini satmadıysa, On yıldan fazla bir süredir kurulmuş ve yönetilmiş olsaydı, net değeri şaşırtıcı bir şekilde 36 milyar dolar olurdu.
Steve Jobs'un Evlilik Yaşantısı
Jobs ve Laurene Powell 18 Mart 1991'de evlendi. Çift 1990'ların başında Powell'ın MBA öğrencisi olduğu Stanford işletme okulunda tanıştı. California, Palo Alto'da Reed, Erin ve Eve isimli üç çocuğu ile birlikte yaşadılar.
Steve Jobs'un Kanserle Savaşı
2003 yılında Steve Jobs nadir görülen pankreas kanserine yakalandı. Kobs ameliyet olmayı tercih etmek yerine Doğu kültürüne ait tedavi seçeneğini değerlendirdi. 9 ay boyunca pesko-vejetaryen diyetini uygulayarak hastalığı yenmeye çalıştı. 2004 yılında Jobs pankreas tümörünü çıkarmak için başarılı bir ameliyat geçirdi.
Sonraki yıllarda Jobs sağlığı hakkında çok az şey söyledi. Gözlerden uzak yaklaşık bir yıl geçirdikten sonra, Jobs 9 Eylül 2009'da yalnızca davetlilerin katılabileceği bir Apple etkinliğinin açılışında konuşması yaptı. 2010'un büyük bölümünde iPad'in açılışı da dahil olmak üzere törenlerin yöneticisi olarak hizmet etmeye devam etti. Ocak 2011'de Jobs tıbbi izne çıktığını duyurdu. Ağustos ayında Apple CEO'luğundan istifa etti ve dizginleri Cook'a verdi.
Steve Jobs'un Ölümü ve Son Sözleri
Steve Jobs, yaklaşık on yıl pankreas kanseriyle mücadele ettikten sonra 5 Ekim 2011'de Palo Alto'da öldü. 56 yaşında hayata gözlerini yuman Jobs, tarihe ismini altın harferle kazımayı başarmıştır.