Türkiye, yerli radar sinyal algılama podu F-16 EDPOD'un gerçek radar sistemlerine karşı testlerini başarıyla tamamladı. Taktik elektronik destek sistemi F-16 savaş uçaklarında kullanılmak üzere tasarlandı. Yerli geliştirilen sistem gerçek radar sistemlerine karşı testlerden başarıyla geçti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, sistemin kritik bileşenleri, ülkenin Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Bilişim ve Bilgi Güvenliği Araştırma Merkezi (BİLGEM) tarafından geliştirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "TÜBİTAK BİLGEM tarafından milli ve yerli imkanlarla geliştirilen radar sinyal tespit taktik elektronik destek podu F-16 EDPOD, gerçek radar sistemlerine karşı yapılan tüm testleri başarıyla tamamladı." ifadelerini kullandı.
“Ulusal Teknoloji Girişimimizin hedefleri doğrultusunda, ülkemizin ihtiyaç duyduğu kritik altyapıları ve özgün teknolojileri geliştirmeye devam ediyor, ‘Tam Bağımsız ve Büyük Türkiye’ hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
F-16 EDPOD nedir?
EDPOD, düşman radar tehditlerini tespit etmek ve analiz etmek için tasarlanmış taktik bir elektronik destek sistemidir. EDPOD sistemi, F-16 uçaklarında kullanılmak üzere tasarlanmış taktik bir elektronik harp podudur. Genellikle uçağın gövdesinin altında taşınan 300 galonluk harici yakıt tankıyla benzer bir dış kabuğu paylaşır.
IDEF'19 Savunma Sanayi Fuarı'nda TÜBİTAK standında ilk kez sergilenen EDPOD, tehdit radarlarını tespit edip sınıflandırarak coğrafi konumlarını belirlemek amacıyla tasarlandı. Sistem, elektronik harbin önemli bir unsuru olan Elektronik Muharebe Düzeni'nin (EOB) oluşturulmasını destekliyor. TÜBİTAK-BİLGEM'den yapılan açıklamaya göre, F-16 Taktik Elektronik Destek Podu (EDPOD), radar pozisyon verilerini kullanarak tehdit radarlarını tespit ve teşhis etmek ve Elektronik Muharebe Düzeni'ne (EOB) katkıda bulunmak amacıyla geliştirildi.

EDPOD sisteminin temel özellikleri neler?
- Geniş bant operasyonu
- Birden fazla tehdidin eş zamanlı tespiti
- Yüksek alıcı hassasiyeti
- Yüksek doğrulukta tehdit yönü bulma ve coğrafi konum belirleme
- Dar bant ve geniş bant alıcılar
- Büyük veri kayıt kapasitesi
- Link-16 veri iletiminin Yer Destek Sistemine ve saha EDPOD'larına iletilmesi
- TÜBİTAK tarafından geliştirilen Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi'ni (RTOS) kullanır
- Özel yazılımla görev sırasında ve görev sonrası analizi destekler