Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin uydu teknolojisinde önemli bir adım attığını duyurdu. Bakan Uraloğlu, Türksat 3A'nın yerine geçecek yeni uydu için hazırlıklara başlandığını belirterek, "Bu uyduyu yerli ve milli olarak geliştirmeyi ve daha gelişmiş yeteneklere sahip olmasını planlıyoruz" dedi.
Türksat'ın Uydu Parkı Büyümeye Devam Ediyor
Türksat, Türkiye'nin uzay yolculuğuna 1A ile adım atmış, günümüzde ise 6 haberleşme uydusu ve yerli olarak üretilen Göktürk gözetleme uydusuyla uzayda faaliyet gösteriyor. Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın tamamlanmak üzere olduğunu ve tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp Türk firmaları tarafından üretildiğini belirtti. Türksat 6A'nın göreve başlamasıyla birlikte Türkiye, ilk kez aynı anda 6 uyduyu yönetecek.
Türksat, uydu kapasitesini artırarak küresel çapta uydu haberleşmesi alanında birçok ürün ve hizmet sunmayı hedefliyor. Bakan Uraloğlu, son yıllarda Türkiye'nin uzay alanındaki çalışmalarının hızla arttığını ve bu yatırımların Türkiye'nin gelecekteki uzay konumunu belirleyeceğini vurguladı.
Türksat 3A'nın Yerini Alacak Yeni Uydu İçin Hazırlıklar Sürüyor
Türksat 3A, uzaydaki en eski uydu olma özelliğine sahip. Bakan Uraloğlu, bu uydunun teorik ömrünü tamamladığını ve birkaç yıl daha hizmet verebileceğini belirtti. Yeni uydu, Türksat 3A'nın yerine geçecek ve daha gelişmiş özelliklere sahip olacak. Türksat, uzayda aktif görev yapan 6 uyduyla önemli bir kapasiteye ulaşacak.
Uraloğlu, Türkiye'nin uzay alanındaki büyük potansiyelini vurgulayarak, özel sektörün de uzay çalışmalarına olan ilgisinin arttığını belirtti. Türkiye'nin, uzayda önemli bir konuma gelmesinin yakın olduğunu ve yakın yörünge uydularının fırlatılmaya başlandığını ifade etti. Bakan, Türkiye'nin bu alandaki kapasitesinin her geçen gün arttığını ve yakın gelecekte çok daha güçlü bir uzay gücü olacağını kaydetti.