Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, her yıl şubat ayında dünya genelinde kutlanan Güvenli İnternet Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, bu etkinliğin 2004’ten itibaren yaklaşık 150 ülkede kutlandığını hatırlatarak, Türkiye’de 2010’dan bu yana Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) koordinasyonunda düzenlendiğini belirtti.
Uraloğlu, internetin tüm yaşam alanlarını etkileyen önemli bir teknoloji haline geldiğine dikkat çekerek, dijital dünyanın sunduğu fırsatlar kadar riskler taşıdığını da vurguladı. Dezenformasyon ve yanlış bilgilendirme gibi olumsuzluklara karşı, özellikle çocukların ve gençlerin güvenli internet kullanımına yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi.
Güvenli İnternet Merkezi’nin faydaları neler?
BTK tarafından kurulan Güvenli İnternet Merkezi, 2012 yılından itibaren Türkiye genelinde 1642 seminer düzenleyerek 275 bin kişiye internetin güvenli kullanımını öğretmeyi başardı. 2017 yılından itibaren ALO 141 Güvenli İnternet Destek Hattı da, vatandaşlara internetin bilinçli kullanımına dair destek sağlıyor.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin dünya genelinde sosyal medya kullanıcıları sıralamasında 5. sırada yer aldığını, ancak sosyal medyanın gençler üzerindeki olumsuz etkilerinin ciddi bir sorun oluşturduğunu ifade etti. Aileler, okullar ve devletin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Bakan, sosyal medya platformlarının daha sıkı denetlenmesi gerektiğini de vurguladı.
Son yıllarda ABD, İngiltere, Avustralya gibi birçok ülke, çocuklar için sosyal medya platformlarına düzenlemeler getirdi. Türkiye de 16 yaş altındaki çocukları bu tehlikelerden korumak için benzer adımlar atmayı planlıyor.