"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5087 %0.13
36,4694 %0.3
3.362.972 %2.933
2.956,78 0,74
Ara
İşçi Haber Teknoloji Türkiye'ye Wordle çılgınlığı geldi!

Türkiye'ye Wordle çılgınlığı geldi!

Wordle dünyanın her yerinde milyonlarca kişi tarafından oynanmaya devam ediyor. Wordle neden NYT satıldı ? Türkçe versiyonu nasıl piyasaya sürüldü ?

Covid-19'un hayatımıza girmesiyle birlikte oyun sektöründe inanılmaz bir artış gözlemleniyor. 2020 ve 2021 yıllarında yüzde 9,3 büyüyerek 159 milyar dolar gibi inanılmaz bir miktara ulaştı.

Sektördeki bu artış  Türkiye'de de hissedildi ve geçtiğimiz yıl 32 milyon olan oyuncu sayısı 36 milyona, 830 milyon dolar olan toplam hasılat ise 880 milyon dolara yükseldi.

Wordle henüz 2022’nin başında olmamıza rağmen yıla damga vurdu. Tüm dünyada ve ülkemizde büyük bir kullancı kitlesi var.

Oyunculardan her gün yol boyunca ipuçlarıyla beş harfli bir kelime bulmalarını isteyen oyun, popülaritesini Kasım ayında 100'den az oyuncudan Ocak ayının sonunda milyonlara yükseltti.

Oyun New York Times'a satıldı

Yaratıcısı Josh Wardle, başlangıçta oyundan para kazanma niyetinde olmadığını, ancak daha sonra açıklanmayan yedi haneli bir meblağ için NYT'ye sattığını belirtti.

Orijinal sürümün oyuncuları artık NYT sürümüyle senkronize değil.

Oyunun en büyük cazibelerinden biri, oyuncuların her gün aynı kelimeyi çözmesiydi. Bu paylaşılan deneyimin kaybolması ve artık rakip versiyonların olması hayranları kızdırdı.

Pek çok hayran, NYT'nin ultra ve kalafat gibi kelimelerle yönetimi devraldığından beri, bulmacanın daha zorlayıcı görünmesi yüzünden şikayet etmek için Twitter'da tweetler attı .

Türkiye versiyonu

ABD'deki oyunu gören Fatih Kadir Akın isimli Türk yazılımcı da oyunu Türkçeye çevirdikten sonra, 'Wordle salgını' Türkiye'yi de sarmaya başladı. Şu an için her gün on binlerce kişinin oynadığı Türkçe Wordle da günden güne büyümeye devam ediyor.

Wordle'ın Türkçe versiyonunu hazırlarken, mevcut İngilizce oyunun bir kopyası olduğu için teknik olarak pek zorlanmadığını söyleyen Akın "Fakat oyundaki klavyeyi Türkçe yapmak ve özellikle Türkçe 5 harfli kelimelerin listesini oluşturmak hem çok uğraştırdı hem de oldukça vakit aldı. Bu açıdan biraz zor oldu" diye ifade etti.

Akın sözlerine şu şekilde devam etti:

"Zaten birçok farklı dilde alternatifleri yapılıyordu. Ben de kelime oyunlarını seven biri olarak tamamen eğlenmek amacıyla Türkçesini oluşturdum. NYT oyunu aldıktan sonra da bir iletişimim olmadı, benle de iletişim kurulmadı. Zaten tüm dünyada yüzlerce klonu oluştu.

Her biri ile iletişim kurmaya çalışacaklarını da açıkçası çok zannetmiyorum. Bir engelleme geleceğini de düşünmüyorum. Tüm dünyada kopyası olan bir oyundan bahsediyoruz. NYT'nin böyle bir akımı bozacağını hiç düşünmüyorum."

Bu haberin içeriğinde BBC'den alıntılar vardır. BBC'nin haberini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *