İnternetin doğum günü diyebileceğimiz internet sistemlerinin kuruluş yıl dönümü 12 mart. Google World Wide Web’ın 30. Yılı kuruluş yıl dönümünü bugüne özel bir doodle ile kutluyor.
“Dünyayı saran ağ” anlamına gelen World Wide Web internetin temelini oluşturuyor. İnternet sitelerinin kapalı bir ağ olmaktan çıkarıp, dünyanın dört bir yanına ulaşmasını sağlayan bu sistem 1989 yılında ilk olarak kullanılmaya başlanmıştır. Tim Berners-Lee tarafından ilk prototipi ortaya çıkan World Wide Web İlk olarak 80’li yıllarda bilim insanları arasında iletişimi sağlıyordu. 1989 yılından bugüne ise tüm dünyanın hizmetine sunulmuş bir sistem olarak hayatına devam ediyor.
WORLD WIDE WEB NEDİR?
Bugün dünya üzerinde 4 milyar kullanıcısı bulunan World Wide Web internet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.
CERN’de bilgisayar programcısı olarak çalışan İngiliz asıllı Tim Berners-Lee'ni HTML kodlama sistemi ile kurduğu ilk internet sitesini 20 Aralık 1990 tarihinde CERN’ ün kendi ağında yayınlamıştı. Daha sonra bu site 1991 yılında dünya genelinde erişilebilir oldu. Sitenin adı ise ‘info.cern.ch’ olarak belirlendi. Tüm dünaynın bu bağlamda çok şey borçlu olduğu Tim Berners-Lee şuan henüz World Wide Web Konsorsiyumu’nu yönetmeye ve bu konuda standartları belirlemeye devam ediyor.
İNTERNET SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR ?
World Wide Web sisteminde yapılan her basit işlem aynı mantıkla işler. Dünyanın her köşesine dağılmış hardware ve softwarelerden oluşan, bir alt yapısı vardır.
Bu alt yapı bilgisayarlar programlarını istenilen yere getiren ve size bilgi sunan çok güçlü sunucularla; doğru verileri doğru adreslere gönderen (routers) yönlendiricilerden, her alfanumerik adresini (örneğin www.hurriyet.com.tr) IP adresine dönüştüren (123.22.22.112) ve bilgisayarın iletişimi için gerekli kuralları kontrol eden ad sunucularından oluşur.
Örneğin gönderilen bir e-posta mesaji yazılıp yolladıktan sonra, küçük parçalara ayrılıyor ve her bir parçası uygun yerlere doğru bir sıralamayla gidiyor.
Bu işlem e-postadaki her bir paket için tekrarlanır. IP adresinin tespit edilmesinden sonra, paketler kendilerini her seferinde son hedefe daha yakınlaştıran yönlendiricilerden geçerler.