İSİG Meclisi: Her gün en az 5 işçi hayatını kaybetti İSİG Meclisi: Her gün en az 5 işçi hayatını kaybetti

Kamudaki 700 binden fazla kamu işçisinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nde süreç devam ediyor. 

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Atalay, 700 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşmeyi seçimden önce imzalamak istediklerini söyledi.

Türk-İş Başkanı Atalay "Biz 15 bin TL teklif ettik, onlar 12 bin TL. Seçimden önce bitirmek istiyoruz ama istediğimiz şekilde bitsin istiyoruz. Arzu etmediğimiz bir rakam olursa biz bu işin içinde olamayız" ifadesini kullandı.

İşçiler, Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'ne tepkili

Atalay'ın Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'ne istediği %60 rakam henüz netlik kazanmadı. Sunulan taslak hali hazırda pazarlık masasında süreç tamamlamak için bekliyor. 

İşçi tarafı, aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, ardından tüm ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi ve daha sonra birinci altı ay için yüzde 45 zam yapılması yönündeki ısrarını sürdürürken, hükümetten gelecek yeni teklifi de beklemeye başladı.

İşçiye dayatılmak istenen rakamlara işçiler razı değil. Sendikanın belirlediği rakamlar bile ülkemizin ekonomik durumu göz önünde bulundurularak fedakarlık yapılmış rakamlar. Bu fedakarlık olmazsa günümüz şartlarında o rakamlar bile kabul edilebilinir değil.