Gazze'deki hükümetten çarpıcı liman açıklaması: İsrail'e fırsat verir! Gazze'deki hükümetten çarpıcı liman açıklaması: İsrail'e fırsat verir!

Bosna Hersek'teki 1992-1995 savaşında hasar gören Arnaudiye Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restore çalışmaları sonucunda orijinaline uygun bir şekilde yeniden inşa edildi ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katıldığı bir törenle ibadete açıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, törende yaptığı konuşmada, Balkanlar'daki camilerin asırlar boyunca geçmişten bugüne bölgede yaşayan Müslümanlara kimlik, etkin bir şuur ve istikamet verdiğine işaret ederek, "Bosna Hersek'te yaşayan kardeşlerimizin geçmişte inançları ve değerleri uğruna, çok ağır bedeller ödediğini yakinen biliyoruz. O süreçte nice mabetlerin yerle bir edildiği görüntüler, halen hafızalarımızdadır. Arnaudiye Camisi de bunlardan biridir. 7 Mayıs 1993 tarihinde temellerine kadar yıkılan bu camiyi, yıkıldığı günün yıldönümünde, Bosna Hersek Camiler gününde tekrar ayağa kaldırmak, büyük bir hamd vesilesidir." dedi.

Erbaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Arnaudiye Camisi'nin yeniden hayat bulmasında katkıları olan Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığımıza, Vakıflar Genel Müdürlüğümüze, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı kardeşim Husein Kavazovic'e ve riyaset yetkililerine teşekkür ediyorum. Ülkelerimiz ve kurumlarımız arasında geçmişten bugüne var olan dostane, samimi ve kardeşçe ilişkilerin bundan sonraki süreçte de artarak devam etmesini Allah'tan niyaz ediyorum."

TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NE TEŞEKKÜR

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, Arnaudiye Camisi'nin yeniden inşa edilmesiyle Banja Luka'nın eski günlerine geri döneceğini ve iyi ilişkileri güçlendireceğini belirterek, şunları ifade etti:

"Yüzyıllardır iyi insanlar için bir sığınak olan bu camiyi bugün yeniden açarak, bu şehre, tarihine ve sakinlerine yönelik adaletsizliğin en azından bir kısmını düzeltiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür ediyorum, onların yardımları olmadan bu camiyi yeniden inşa edemezdik. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a özel selam gönderiyorum, Allah onu korusun. Aramızda olmayan ve camilerin yapımında öldürülenleri de rahmetle anıyorum."

Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu ise Arnaudiye Camisi'nin vakıf eseri olduğunu, savaş döneminde yıkılan camiyi tekrar ayağa kaldırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Aksu, yıkılan caminin bulabildikleri taşlarını ve malzemelerini yeniden yapılan ibadethanede değerlendirdiklerini belirtti.

Açılış töreninin ardından camide Kur'an-ı Kerim ve ezan okundu. Kavazovic, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ve Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'a hediye takdim etti.

- Arnaudiye Camisi

Bosna Hersek'in Banja Luka şehrinde bulunan ve savaşta ortadan kaldırılan 16 camiden biri olan Arnaudiye Camisi, şehirdeki Ferhadiye Camisi ile 7 Mayıs 1993'te Sırplar tarafından dinamit yerleştirilerek yıkılmıştı.

Caminin yeniden inşası için 2017 yılında temel atma töreni yapıldı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen rekonstrüksiyon çalışmaları tamamlandı.

Bosna Hersek İslam Birliği de Arnaudiye Camisi ve Ferhadiye Camisi'nin yıkıldığı 7 Mayıs'ı Camiler Günü olarak ilan ederek, 1998 yılından bu yana ülkedeki tüm camilerde etkinlikler düzenliyor.

(Kaynak: AA)

Editör: Dilara Adak