Bu durumda 65 bin kişi de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yurt dışında alınan eğitimlerin Türk eğitim sistemiyle uyumlu olmadığı gerekçesiyle diplomalarının Türkiye'de geçerli olmadığından dolayı denklik affından yararlanmak istiyor.

Özellikle doktor, mühendis, hukukçu ve öğretmen gibi alanlarda eğitim alan ve döndüklerinde diplomaları geçerli sayılmayan binlerce mağdur, "Torbada Denklik Müjdesi" etiketiyle sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

Öğrenciler, YÖK'ün yurt dışı eğitim alan öğrencilere tanıdığı tanınırlık hakkına rağmen ülkede denklik almak isteyenleri "yurt dışında Türkçe eğitim aldıkları" gerekçesiyle reddettiği belirtiliyor.

Bu durumu eleştiren ÖGESEN Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, Türkiye'nin taraf olduğu Lizbon Sözleşmesi'ne istinaden YÖK'ten alınan tanınırlık yazılarına rağmen öğrencilerin mağdur edildiğini ve YÖK'ün hukuksuz kararlarıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade etmiştir. YÖK'ün, uluslararası anlaşma olan Lizbon Sözleşmesi'ni hiçe sayarak yönetmelik değişikliklerine giderek ve geriye dönük uygulamalarla birçok mağduriyete sebep olduğu vurgulanmıştır.

Gürer'den emekliler için Meclis'e kanun teklifi Gürer'den emekliler için Meclis'e kanun teklifi